İHD, Irkçı Saldırılara Karşı Bugün Şişhane'de Bir Araya Gelecek

İHD, Irkçı Saldırılara Karşı Bugün Şişhane'de Bir Araya Gelecek
İnsan Hakları Derneği, bugün İstanbul Şişhane meydanında Suriyeli göçmenlere yönelik şiddete karşı basın açıklaması gerçekleştireceği duyurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, bugün (3 Temmuz) Beyoğlu, Şişhane Meydanı'nda göçmenlere yönelik şiddete karşı basın açıklaması gerçekleştirecek.

Sosyal medyadan basın açıklamasını duyuran İHD, saat 19.00'da herkesi ırkçı saldırılara karşı dayanışmayı yükseltmeye çağırdı.

"FAİLLER YARGILANMALIDIR"

İHD-Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, 1 Temmuz günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 30 Haziran 2024'te Kayseri'de Suriyelilere yönelik ırkçı saldırılara ilişkin şunları yazmıştı:

"30 Haziran 2024 Pazar gecesi Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara uğradığı iddiasıyla başlayan olaylar sonucunda, birçok Suriyeliye ait araç ve işyeri nefret söylemleri ve küfürler eşliğinde yağmalanıp yakılmıştır.

Suriyelilere, Türk olmadıkları için 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganları atarak korku dolu anlar yaşatılmıştır. Olay yerine gelen Emniyet Müdürü, ırkçı kalabalığı, mağdur çocuğun Türk olmadığını belirterek durdurmaya çalışmıştır. Bu coğrafyada hukuki koruma altında yaşayan Suriyelilerin mal ve mülklerinin yakılması ve yağmalanması asla kabul edilemez; bunu 'Türk 'Türk üstünlükçü ırkçılık' olarak
değerlendiriyoruz.

Saldırıların ardından ne valilik, ne içişleri bakanlığı ne de emniyet müdürlüğü bu saldırıları kınamıştır. Ana muhalefet partisinin sığınmacıları hedef alan açıklamalarını da çok tehlikeli ve sorunlu buluyoruz. Arabaları ve işyerleri yakılan Suriyelilerin ekonomik zararları bir an önce tazmin edilmeli, saldırılara katılan failler ise derhal gözaltına alınarak hukuki süreç başlatılmalı ve yargılanmalıdır."

Kaynak:halktv.com.tr