İbrahim Kahveci: Bu rakamların hepsi yalan! "Türkiye'de açlık yok, yoksulluk yok"

Ekonomist İbrahim Kahveci, TÜİK'in yüzde 12 olarak açıkladığı işsizlik rakamını değerlendirdi. Kahveci, "Türkiye'de bu ekonomik tablo siyaseti baraj altına itmesi gereken bir orandır. İşsizliğin konuşulmaması için sahneye piyonlar sürülür, din sürülür, milliyetçilik sürülür" diye konuştu.

Ekonomist ve Halk TV Programcısı İbrahim Kahveci, TÜİK'in bir önceki aya göre 1,4 artış ile Temmuz ayında yüzde 12 olarak açıkladığı işsizlik rakamlarını Neden Sonuç programında değerlendirdi.

Kahveci, "İşsizlik 10.4'ken yüzde 12'ye çıkmış işsizlik. Acaba ham açılmayla yeni iş yerleri açıldı ve istihdam mı arttı. Yoksa işten çıkarma yasağı ile beraber aslında işten çıkmış ama kayıt olarak henüz çalışıyor olarak görünen insanlar mı işini kaybetti diye baktığımız zaman burada gördüğümüz" dedi.

Kahveci şöyle konuştu:

İşsiz sayısı 506 bin artarak 3 milyon 902 bine çıkmış. Demek ki işten çıkarma yasağının kalkmasıyla aslında işsiz olan, resmi olarak işsiz gözükmeyen ama işsiz olan insanlar eklenmiş. 500 bin çalışan sayısı azalmış.

Bu rakamların hepsi yalan! 'Türkiye'de açlık yok, yoksulluk yok'

Sanayi çok oynak oldu enteresan. Bir önceki ay istihdam artıyor, bir ay sonra 400 bin istihdam azalıyor. İlginç tarafı, 287 binin 270 bini erkek. Bizim sanayiciler öyle bir fabrika kapatmış ki hep erkeklerin çalıştığı fabrikaları kapatmışlar. 12 bin kadın işini kaybetmiş sanayide.

Bugün Türkiye'de dar tanımlı işsiz sayısı 5 milyon olması lazımken, TÜİK bunu 3 milyon 900 gösteriyor. Niye 1 milyon işsiz gözükmüyor? Umudunu kaybettiği için. Bunlar gerçekte işsiz.

Geniş tanımda yüzde 27 civarındadır Türkiye'nin işsizliği. 2001 krizi, 2002 seçimlerinde mevcut tüm partileri baraj altına attıysa bu işsizlik Türkiye'de bu ekonomik tablo siyaseti baraj altına itmesi gereken bir orandır. İşsizliğin konuşulmaması için sahneye piyonlar sürülür, din sürülür, milliyetçilik sürülür.