İbrahim Kahveci: Ağzımızla kuş da tutsak bu iş bitmiştir

İbrahim Kahveci: Ağzımızla kuş da tutsak bu iş bitmiştir
Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, son günlerde Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelere ve isim değişikliklerine yönelik konuştu. İsimlerin değişmesinin bir öneminin olmadığını vurgulayan Kahveci, "Bu iş bitmiştir" dedi.

İbrahim Kahveci, Merkez Bankası başkanı ve yardımcısının görevden alınmasına, Berat Albayrak'ın göreve yeniden döneceğine yönelik iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kabine değişikliğine değinen Kahveci, "Berat Albayrak ile değişik koltuk isimleri zikrediliyor. Ben eski görevine geri geleceğini düşünmüyorum ama şu anki kadro ve zihniyet Albayrak zihniyeti. İsimlerin önemi yok, Albayrak'ın zihniyeti ve yakın çalışma arkadaşları bütün koltuklarda oturuyor" dedi. 

"Dünyanın en iyi merkez bankası başkanını Türkiye Merkez Bankası başkanlığına oturtsak dahi fonksiyonu olmaz çünkü üst irade var" diyen Kahveci, uluslararası piyasalardan sermaye çekme ihtimalinin artık olmadığını söyledi. Kahveci, "Merkez bankaları aslında faiz kararlarından daha çok sözlü müdahaleler ve güvenilirlikle etkili olurlar. Faiz kararları sürpriz olmamalıdır. Görevden almaların hiçbir hükmü yok" ifadelerini kullandı.

"Bu iş düzelmez"

İsimlerin bir öneminin olmadığı vurgusunu yapan Kahveci şöyle devam etti:

Ağbal'ın faiz artırımından dolayı görevden alındığı söylenmişti ama 128 milyar dolarlık işleme baktığı için görevden alındı. Kur yükselişi devam edecek bir belirsizliğin sonucudur. Bizim süreçlere bakarak olayları analiz etmemiz lazım. Biz bu ülkeye dünyanın en iyi merkez bankası başkanını da alsak, ağzımızla kuş da tutsak bu iş düzelmez. Hazine ve Maliye Bakanlığı ikiye ayrılabilir ama genel zihniyet olarak 2020 zihniyeti yönetimdedir, isimler çok önemli değildir. Albayrak perde arkası güç olarak fonksiyon icra edebilir. 

 

Etiketler :