İBB Grup Sözcüsü Balyalı Halk TV'ye konuştu: AKP’liler dün bunu engelledi

İBB Meclisinde dün yaşanan tartışmalara dair açıklama yapan İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, " AKP olağan bir meclis gündemini görüşüyormuşuz gibi davrandı. Meselenin ne kadar ciddi olduğunu anlamamışlar." dedi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

İBB Meclisinde dün yaşanan tartışmalara dair açıklama yapan İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Şule Aydın ile Haber Masası'nda dün İBB Meclisinde yaşanan tartışmaya ilişkin açıklama yaptı.

İBB Meclisi’nde dün yaşanan tartışmalarda ne talep edildi? Ne reddedildi? 

"Aslında iki ana konu vardı. Bir tanesi sosyal yardımlara ilişkin yönetmelik değişimi, ikincisi ise Büyükşehir Belediyesi’nin, İSKİ, İETT ve iştiraklerin Covid-19 salgını nedeniyle bir borçlanma talebi. Hepsiyle alakalı olarak ayrı ayrı gündem maddeleri görüşüldü. Ama dün biz mecliste gerçekten bir akıl tutulması gördük. Daha önce hiç yapmadığımız bir biçimde bir meclis yaptık. Sosyal mesafeyi koruyarak, daha geniş bir alanda toplantı yaptık. Ama ne yazık ki AKP olağan bir meclis gündemini görüşüyormuşuz gibi davrandı. Meselenin ne kadar ciddi olduğunu anlamamışlar. Dünyada milyarlarca insanın gündemi Covid-19 salgını. Dünyada herkes yardım için çabalarken AKP yardımları engellemek için özel çaba sarf ediyor. "

Tam olarak engellenen şey nedir? 

"Sosyal yardımların devam edebilmesi için yüzde 3 olan sosyal yardım bütçesinin yüzde 15’e çıkarılmasını talep ettik. Bununla birlikte afet zamanlarında sosyal inceleme olmaksızın, belediye başkanı yetkisiyle sosyal yardımların dağıtılmasını talep ettik. "

Sosyal inceleme vakit kaybına yol açıyor

"Şu anda 1 milyon vatandaşımız İBB’ye başvurdu. Bu şartlarda 1 milyon vatandaşımızın evine tek tek gidilerek sosyal inceleme yapılmak durumunda. Biz vatandaşın beyanının esas olmasını talep ettik. Vakit kaybı olmadan hizmet verebilmek için. AKP’liler dün bunu engelledi. 

İkincisi bunlarla ilgili çok ciddi bir ekonomik kaynağa ihtiyaç var. Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, İETT ve iştirakler olarak birtakım borçlanma kararları getirdik. Büyükşehir Belediyesi’nin 4 milyar 300 liralık borçlanma talebinin sadece 648 milyon lirası kabul edildi. Aldıkları siyasi kararla AKP diyor ki Büyükşehir Belediyesi’ne çalışmayın, hizmet vermeyin, vatandaşa sosyal yardım götürmeyin. Bu tam anlamıyla bir akıl tutulması."

Etiketler :