Hulusi Akar'dan Rusya ile ortak devriye açıklaması

Hulusi Akar'dan Rusya ile ortak devriye açıklaması
Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye ile Rusya'nın Güvenli Bölge'de ortak askeri devriyeye yakın zamanda başlayacağını bildirdi.

Soçi'de gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası 10 maddelik bir mutabakat açıklanmıştı. Mutabakatın 5'inci maddesinde, YPG'nin Barış Pınarı Harekatının dışarısında kalan Türkiye-Suriye sınırından 30 kilometre boyunca çekilmesi için 150 saat verildiğini, çekilmenin Rusya garantörlüğünde gerçekleşeceğini ve 150 saatin sonunda Kamışlı şehri hariç 10 kilometrelik alanda Türk-Rus ortak devriyesi gerçekleşeceği belirtilmişti.

YPG'nin çekilmesi için tanınan 150 saatlik süre bugün saat 18.00'da doldu. Rusya, bu sürenin dolmasından yarım saat önce YPG'nin tamamen çekildiğini açıklamış, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise YPG çekilmiş olsa da olmasa da devriyelerin başlayacağını belirtmişti. Altun ayrıca, devriyeler sırasında YPG'nin çekilip çekilmediğini de göreceklerini söylemişti.

Halk TV'ye konuşan Rusya Uzmanı Aydın Sezer ise devriyelerin 10 kilometrelik bir alanda yapılacağını ve geriye kalan 20 kilometrelik alanda Suriye devletiyle temasımız olmadığı için yalnızca Rusya'nın sözüne güvenmek zorunda kalacağımızı belirtmişti.

AKAR: KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı açıklamada Türkiye ile Rusya'nın bu 10 kilometrelik alanda askeri devriyeye yakında başlayacağını belirtti.

Akar ‘kimsenin toprağında gözümüz yok’ ifadelerini kullanarak “Amacımız 440 kilometre uzunluğunda 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge” açıklamasında bulundu.

MUTABAKATIN 5'İNCİ MADDESİ

Soçi'de imzalanan mutabakatın 5'inci maddesi şöyleydi:

23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.

İlgili Haberler
Etiketler :