Hukukçu Mehmet Gün: Yargı sınıfta kalmaya devam ediyor

Hukukçu Mehmet Gün: Yargı sınıfta kalmaya devam ediyor
Hukukçu Mehmet Gün Türkiye tarihinde bir vatandaşın ilk kez yargıya karne verdiğini belirtti. Gün, "Yargının kaynakları hızla büyüyen ekonomiye göre cüce kalmıştır" dedi.

Hukukçu Mehmet Gün, Yetkin Report'ta yazığı yazısında, Türkiye tarihinde ilk kez bir vatandaşın yargıya hizmetler üzerinden karne verdiğini belirterek, "Yargıya karne ile hakimler, savcılar ve avukatların asli unsuru olduğu yargının hizmetlerini, hizmetlerinin alıcısı, muhatabı, talep edeni, mağduru, sanığı veya şikayetçisi olan vatandaşlar ve iş dünyası açısından değerlendiriyorum. Bunun yargı hizmetlerini alışık olduğumuz üzere hizmeti verenler açısından değil hizmetin muhatapları vatandaş açısından bakarak değerlendirmenin başlangıcı olmasını arzu ediyorum" diye yazdı.

'Yargı ekonomiye göre cüce kaldı'

Yargının Türkiye Cumhuriyeti'nin henüz çözülememiş en önemli meselesi olduğunu belirten Gün, "Ekonomik sorunların zirve yaptığı, enflasyonun azdığı 1970’li yıllardan sonra 24 Ocak kararları ile ekonominin dışa açıldığı yıllarda ihmal edilen yargının kaynakları hızla büyüyen ekonomiye göre cüce kalmıştır. ihmal edilmiş, ekonomiye, 1980’li yıllardan bu yana yargı, halkın ihtiyacına uygun hizmet vermediği gibi verdiği hizmetlerde de sınıfta kalmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Yargı karnesini açıklayan Gün, şu ifadeleri kullandı:

'Bağımsızlık ilkesine 10 üzerinden 0'

"Merkezindeki HSK’nın 13 üyesini iktidar ve siyasiler belirlediği için bağımsızlık ilkesinden 10 üzerinden 0; Hakim ve savcılar Adalet Bakanlığı tarafından göreve alındığı, tarafsızlık ilkesi teminattan yoksun yargı görevlilerinin insafına ve vicdanına kaldığı için 10 üzerinden 1 veriyorum. Aslında 0 vermek gerekir ama 1 puanı yargı mensuplarının yüksek vicdanî değerlere sahip olmasından dolayı veriyorum.

'Şeffaflık 10 üzerinden 1'

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) kararları yargı denetimine kapalı olduğu, verdiği bir kısım tartışmalı tayin kararları denetlenemediği için 10 üzerinden 0 veriyorum fakat bu kararlara karşı HSK’nın kendi içinde bir itiraz imkanı verildiği için hesap verirlik, şeffaflık’tan 10 üzerinden 1 veriyorum. Yeterlik, Ehliyet, Özen, Etkinlik ve Verimlilik, Öngörülebilirlik, Kesinlik ve Kestirebilirlik ilkelerinden 10 üzerinden 3 puan veriyorum. Bu puanı her türlü zorluğa karşın özverili çalışmalarından ödün vermeyen yargı mensupları hakediyor.

'AİHM kararlarına 10 üzerinden 5'

Mensuplarının dürüstlüğü, vicdani değerlerinin yüksekliği nedeniyle Dürüstlük ve Bütünlük ilkesinden yüksek puan hak ederken bazı mensuplarının uyuşturucu işine bulaşmış olması, siyasi saiklerle kararlar verilebilir olduğu, AİHM’nin ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uymama gibi temel etik değerlere aykırı kararları nedeniyle 10 üzerinden 5 puanı zorlayarak veriyorum."

Etiketler :