Hilafet çağrısı yapılan belediye aracı için 5 yıl sonra takipsizlik kararı

Hilafet çağrısı yapılan belediye aracı için 5 yıl sonra takipsizlik kararı
Başsavcılık, 2016 yılında Üsküdar Belediyesi'ne ait ses sistemli araç kullanılarak yapılan hilafet çağrısına dair "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Üsküdar Belediyesi'ne ait bir araçtan yapılan hilafet çağrısı için kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

2016'da Türkiye Gençlik Vakfı'nın, Üsküdar Belediyesi'ne ait ses sistemi donanımı bulunan bir aracı kullanarak hilafet çağrısı yaptığı ortaya çıkmış ve suç duyurusunda bulunulmuştu. O dönem İçişleri Bakanlığı'nın bu konuya dair Üsküdar Belediyesi ile ilgili soruşturma izni vermemesi üzerine Danıştay'a yapılan itiraz da ret cevabıyla sonuçlanmıştı.

Başsavcılıktan toplu karar

Başsavcılık, Üsküdar Belediyesi Başkanı Hilmi Türkmen, belediye yetkilileri ve anonsu yapanlarla ilgili toplu bir kararla, bakanlıktan gerekli soruşturma izninin verilmemesini gerekçe göstererek "kovuşturmaya yer yoktur" dedi.
2016 yılından bu yana süreci takip eden avukat Onur Cingil, İçişleri Bakanlığı'nın sadece belediye başkanı Hilmi Türkmen için soruşturma izni vermediğini vurgulayarak, "Savcılık, araç tahsisinde sorumlu olan Belediye görevlileri ve bu anonsu yaparak Halifelik çağrısını gerçekleştiren kişiler hakkında soruşturma için herhangi bir engel olmamasına rağmen gerekçesiz bir şekilde takipsizlik kararı verdi" sözleriyle tepki gösterdi.

Karara itiraz edildi

Cingil, "Türkiye Cumhuriyeti'nin bir Belediyesinin resmi aracından 'Halifelik' çağrısı yapıldı ve Cumhuriyet'in Bakanı ile Cumhuriyet'in Savcısı dosyayı kapattı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Başsavcılık kararına itiraz edildiği öğrenildi.

Ne Olmuştu?

13 Aralık 2016 tarihinde AKP'li Üsküdar Belediyesi’ne ait bir araçtan yapılan hilafet çağrısına ilişkin suç duyurusunu değerlendiren İçişleri Bakanlığı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkında soruşturma izni vermemişti. Bakanlık, soruşturma izni vermeme gerekçesi olarak; hilafet çağrısının yapıldığı aracın farklı bir amaçla belediyeden talep edilmesini göstermişti.

İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermediği belge ilk kez halktv.com.tr'de ortaya konmuştu.

belge-cc.jpg