Her Gün 95 Depremle Sallandık!

Her Gün 95 Depremle Sallandık!
Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bülent Özmen, yaptığı açıklamada Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. 2024'ün ilk yarısında ülkemizde ortalama günde 95 deprem meydana geldiği belirtildi. Yılın ilk yarısında 17 bin 343 deprem gerçekleşti.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'de 2024 yılının ilk altı ayında 17 bin 343 deprem meydana geldiğini açıkladı. Özmen, ülkemizin birçok diri fay hattına sahip olduğunu ve deprem aktivitesinin yüksek olduğunu vurgulayarak, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 1145 deprem gözlem ağı ile depremlerin sürekli takip edildiğini belirtti.

Depremlerin zamanı, büyüklüğü, yeri ve diğer parametrelerinin kayıt altına alınıp analiz edildiğini ve bu verilerin gelecekteki deprem risklerini belirlemede kullanıldığını dile getiren Özmen, bu sayede ülke genelinde deprem riskinin daha iyi anlaşıldığını ve risk azaltma çalışmalarının daha etkin bir şekilde yapıldığını ifade etti.

2-001.jpg

Özmen ayrıca, 2024'ün ilk altı ayında Türkiye genelinde en fazla depremin Malatya, Kahramanmaraş, Muğla, İzmir, Adıyaman ve Çanakkale gibi illerde meydana geldiğini belirtti. Geçmiş yıllarda düzenlenen Deprem Şuraları'nın önemine değinen Özmen, bu tür etkinliklerin deprem risklerini azaltmak için önemli adımlar olduğunu ve yeni stratejiler belirlemek adına şuranın tekrar toplanması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, mevcut afet yönetimi yasasının güncellenmesi gerektiğini ve eksikliklerin giderilmesi için bütüncül bir bakış açısıyla yeniden ele alınması gerektiğini belirten Özmen, bu yönde atılacak adımların afetlerle mücadelede daha etkin olacağını sözlerine ekledi.

1-001.jpg

GÜNDE 95 DEPREM!

Yılın deprem verilerini paylaşan Doç. Dr. Özmen, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde meydana gelen deprem verilerine göre, 2024'ün ilk altı ayında (1 Ocak – 30 Haziran) 94 tanesi 4,0-4,9 büyüklüğü arasında, 5 tanesi 5,0-5,9 büyüklüğü arasında olmak üzere toplam 17 bin 343 deprem meydana geldi. Bu depremlerin 3 bin 409'u ocak ayında, 3 bin 207'si şubatta, 3 bin 17'si martta, 2 bin 697'si nisanda, 2 bin 730'u mayısta, 2 bin 283'ü de haziranda oldu. Bu verilere göre geçen 6 ayda en fazla deprem, ocak ve şubat aylarında görüldü. Ülkemiz günde ortalama 95 depremle sarsıldı. Bu depremler nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi de yaralandı."

deprem-mi-oldu-nerede-deprem-oldu-afad-ve-kandilli-son-dakika-deprem-listesi.jpg

Özmen, yılın ilk altı ayında meydana gelen en büyük depremin, 18 Nisan'da 5,6 büyüklüğündeki Sulusaray-Tokat depremi olduğuna işaret ederek, Tokat'ta 5 kişinin yaralandığını, 20 ev ve iki minarenin yıkıldığını ve 283 binanın hasar gördüğünü, depremden etkilenen Yozgat'ta da 1 binanın yıkıldığını ve 169 binada hasar meydana geldiğini anımsattı.

EN FAZLA DEPREM MALATYA'DA MEYDANA GELDİ

Özmen, yılın ilk yarısında yaşanan depremleri il bazında da değerlendirerek, "2024'ün ilk 6 ayında en fazla depremin 3 bin 78 deprem ile Malatya'da meydana geldiğini görüyoruz. Bu ili sırasıyla 2 bin 599 depremle Kahramanmaraş, 1153 depremle Muğla, bin depremle İzmir, 814 depremle Adıyaman ve 645 depremle Çanakkale illeri izledi" bilgisini verdi.

Kaynak:AA