Hekimhan kayısı için yürüdü
Malatya’da bu yıl kayısının fiyatının yarı yarıya düşmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) taban fiyat açıklayarak, alım yapmaması ve kayısı üreticisinin birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalması nedeniyle Hekimhan Belediyesi tarafından ‘Büyük Kayısı Mitingi’ düzenlendi. Hekimhan Atatürk Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, programın düzenlendiği alana traktörle geldi. Üreticilerle birlikte traktör süren Ağbaba’ya Hekimhan Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım’da eşlik etti.
Mitingde konuşan Hekimhan Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım ise "Toplumun her kesimini etkisi altına alan ekonomik ve sosyal baskıların yaşandığı güzel ülkemde hükûmet edenlerin sorun çözme yerine günübirlik, sorun yokmuş gibi plansız, programsız yaklaşımları tarımı bitirdiği gibi ülkenin en önemli ihracat kaynağı olan Malatya kayısısı ve üreticisini de sahipsiz, değersiz kılmıştır. Kayısı olmadan Malatya, Malatya olmadan kayısı olmaz. Malatya’da tarım, ekonomi, sosyal hayat ve gelecek hayalleri kayısıyla şekil bulur. Pazarda kayısı değerinde alınmıyor. Üretici elindeki urunu çıkartmak zorunda. Çiftçi örgütleri, ziraat odası, ticaret odası, ticaret borsası, yerel yönetimler ve yöneticileri sorunu görmezden geliyorlar. Etkin rol almıyorlar. Meslek odaları ilgisiz. Her konuda eylem yapan sivil toplum kuruluşları, üreticinin yanında olmak yerine arka bahçesi oldukları hükûmete yalakalık yapıyorlar" diye konuştu.
BU KADAR ÇİFTÇİNİN DEĞERLEŞTİĞİ BİR DÖNEM GÖRMEDİK
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da Malatya’nın tarımsal anlamda en zor ve en kötü günler yaşadığını belirterek, "Mitinge geldiği esnada konuştuğu bir çiftçi bana '50 yıllık çiftçiyim hiç bu kadar zor günleri görmedik. Hiç bu kadar ürünümüzün ve çiftçinin değersizleştiği bir dönemi yaşamadık' dedi. Geçtiğimiz yıl 10 kilo kayısı ile 100 litre mazot alınırken, bu yıl 20 litre mazot alınıyor. Yani çiftçinin 80 litre mazotu çalınmış durumda. 2023 yılında 10 kilo kayısı ile 5 ton çiçek ilacı alınırken bugün1 ton çiçek ilacı alınıyor. Geçtiğimiz yıl 10 kilo kayısıyla 5 torba gübre alınırken bu yıl 1 torba gübre alınabiliyor. Niye? Çiftçi az mı çalıştı, az mı emek verdi? Bu yıllardan beri izlenen politikaların sonucudur. Bu tablo kayısının ne hale geldiğini gösteriyor diye konuştu.
AĞBABA, "KAYISI GEÇTİĞİMİZ YIL 200-280 TL'YKEN BU YIL 110-120 TL"
Ağbaba, "Geçtiğimiz yıl kuru kayısı 200 ila 280 TL arasında satılırken bu yıl 110 ila 120 TL arasında satılıyor. Gübre geçtiğimi yıl 500 TL’ydi, bu yıl 1100 TL, mazot geçen yıl 19 TL’ydi, bu yıl 46 TL. Mevsimlik işçi yevmiyesi geçen yıl 450 TL’ydi, bu yıl 950 TL. İlaç geçtiğimiz yıl 450 TL’ydi, bu yıl bin TL. Bu tablo çiftçinin nasıl yoksullaştığının, yoksullaştırıldığının kanıtıdır. Bu sadece kayısı ile sınırlı değil arpa ve buğday eken çiftçinin durumu daha perişan. Toprak Mahsulleri Ofisi buğdayda 9 lira fiyat açıkladı ama çiftçi 6,5-7 liraya buğday satıyor. Taban fiyatın daha altında arpa ve buğdayını satıyor. Tütünü, sebzesi, kayısısı, cevizi öyle maalesef çiftçi ektiğinin karşılığını alamıyor. Kayısı sadece Malatya’nın tarımsal ürünü değil yüzbinlerce insanın ekmek parası. Gelinin gelinlik parası, çocuğumuzun ayakkabı, kalem, defter parası dolayısıyla kayısı bizim namusumuz ve şerefimizdir. Hiçbir ülkeye böyle bir ürün nasip olmaz ama yerlerde sürünmeye devam ediyor. Ulusal ve yerel siyasetçiler maalesef Malatya’nın sesini duymuyor" dedi.
Kaynak:Haber Merkezi