HDP'li Gergerlioğlu, mülteciler için Meclis komisyonunu acil toplantıya çağırdı

HDP'li Gergerlioğlu, mülteciler için Meclis komisyonunu acil toplantıya çağırdı
Mültecilerin sınır kapılarından çıkmalarına izin verilmesi sonrası çok sayıda göçmen şişme botlarla Akdeniz'e açıldı. Akdeniz'de yaşanan mülteci ölümlerini hatırlatan Gergerlioğlu, TBMM Göç ve Uyum Komisyonunu acil toplantıya çağırdı.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Mültecilerin sınır kapıları açılarak Avrupa'ya gitmelerine izin verilmesi ve bunun organize olmayan bir biçimde yapılması kamuoyunda geniş tepki topladı. İnsan hayatını riske atan bu uygulamanın ciddi sorunlar yaratabileceği dillendirilirken, bir yandan da Yunanistan sınırından mültecilere gaz ve ses bombaları atılmaya devam ediyor. 

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, Akdeniz'de boğularak ölen mültecilerin sayısı 2014-2018 arasında 15 bin 839 kişi. Akdeniz'de yaşanılan bu insani krize karşı, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM Göç ve Uyum Komisyonunu toplantıya çağırdı.

Çelik'in açıklaması sonrası çok sayıda mülteci sınırlara akın etti

Dün akşam İdlib'de 33 askerimizin şehit olduğu saldırının ardından, uzun süredir dünya gündeminde bulunan yüz binlerce Suriyeli mültecinin Türkiye sınırına akın etmesine vurgu yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik "Türkiye'nin yeni mülteci baskısını taşıyamayacağını, Türkiye'nin kapasitesinin artık dolduğunu söylemiştik. Dolayısıyla oluşan tazyik artık Türkiye tarafında tutulamıyor. Yapılan saldırılar neticesinde hem Türkiye içerisindekiler Avrupa'ya doğru hareketleniyor, hem de Suriye topraklarından Türkiye'ye doğru bir hareketlenme var. Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" açıklamasında bulunmuştu. Bunun üzerine çok sayıda farklı uyruklardan mülteci sınır kapılarına yüklenmiş ve Avrupa'ya gitmek için bu sabah saatlerinden itibaren bekleyişe geçmişti.

Ajanslar ve medya organları, şişme botlara binerek belki de ölüme giden mültecileri canlı yayınlamış ve korkunç görüntüler büyük tepki çekmişti.

TBMM Göç ve Uyum Komisyonunu acil toplantıya çağırdı

Gergerlioğlu, 5 yılda Akdeniz'de boğularak ölen 15 bin 839 kişiyi hatırlatarak, "Bu rakamlar ortadayken 'Mültecileri artık tutamıyoruz, bu sebeple gelişigüzel gitmelerine izin vereceğiz' demek bu insanları ölüme göndermekle eş değerdir" diyerek tepki gösterdi.

Gergerlioğlu, TBMM Göç ve Uyum Komisyonunu da acil toplantıya çağırdığı açıklamasında şöyle konuştu:

Geri göndermeme ilkesi sadece gidilecek ülkenin güvenli olmasını değil geri gönderme esnasında bu insanların başına gelecek her türlü tehdidi de gözönünde bulundurmayı gerektirir. Bir an önce olabilecek sonuçlar düşünülmeli ve aklı selim hâkim olmalıdır. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçemeyeceği temel bir sorumluluğudur. Canlı Yayınlanan TV Programlarında insanların Ege’den botlarla gidiş görüntülerini seyrettirmek güvensiz yolla gidişleri cesaretlendirmek insan hakları bakış açısıyla örtüşmemektedir.

 

Bu bağlamda, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun ve Göç ve Uyum Alt Komisyonunun acilen toplantı yapmasını, imzaladığımız uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Göç İdaresi başta olmak üzere ilgili kurumlardan son durumla ilgili bilgi talep edilmesini arz ve talep ederim.

Etiketler :