Hayvanseverler Ümraniye barınağında nöbete başladı. 'Şartlar düzeltilene kadar buradayız'

Ümraniye Hekimbaşı hayvan barınağına ilişkin; içeride cansız bedeni bulunan ve sağlıksız koşullarda yaşayan hayvanların olduğu görüntüler geçen hafta ortaya çıkmış, hayvanların tümü kurtarılmıştı. Ümraniye barınağındaki yetersiz ve kötü yaşam koşullarına dikkat çekip bu durumun düzeltilmesi için barınağın önünde nöbet tutmaya başlayan gönüllüler, basın açıklaması gerçekleştirdi.

13 Ekim Pazar günü, Ümraniye'deki barınakta hayvanseverleri harekete geçirecek görüntüler ortaya çıktı. Ölü yavru kediler ve tarihi geçmiş mamaların tespit edildiği barınakta, içeride tutulan köpeklerin de dışkı, idrar ve korku içinde yaşadıkları barınağa giden gönüllüler tarafından belgelendi.

BAZI KÖPEKLER KARANLIK BİR ODADA BULUNDU

Gönüllüler, içeriye kapasitesinin üstünde hayvan alan ve bazı köpeklerin karanlık, dar bir alanda tutulduğu görüntülerin de ortaya çıktığı Hekimbaşı barınağının önünde 18 Ekim Cuma günü nöbet tutmaya başladı. Polis ve zabıta ekiplerinin araçlar ve demir bariyerlerle barikat kurduğu barınağın önündeki gönüllülere, yağmurlu aynı zamanda soğuk havada; şemsiye veya tente açılmasına ve ateş yakılmasına izin verilmediği iddia edildi.

whatsapp-image-2024-10-20-at-16-23-16.jpeg

AKP'li Ümraniye Belediyesi'nin Başkanı İsmet Yıldırım, "minik dostlarımızı geri istiyoruz" şeklinde bir açıklama yapmış; hayvanlara barınakta iyi bakıldığını söylemişti. Geçen hafta çekilen görüntülerde barınakta tarihi geçmiş mamalar olduğu, yerlerde ölü yavru kedilerin bulunduğu; köpeklerin dışkı ve idrarların olduğu bir padokta oldukları video ile kayıt altına alındı.

yavrum.webp

'HAYVANLAR TUTSAK EDİLEREK BENZER YÖNTEMLERLE ÖLDÜRÜLEBİLİR'

Sokaktaki kedi ve köpeklerin o ortama dönmemesi için mücadele eden ve belediye ile bu konuda defalarca toplantı yapan hayvanseverler, 19 Ekim (dün) bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 2 gündür soğuk ve yağmurlu havada nöbet tutan gönüllüler, "Önlem alınmazsa tüm barınaklarda bu yöntemle hayvanlar hastalıktan ve tutsak edilerek benzer yöntemlerle öldürülebilir. Maalesef barınak kapasiteleri ortadayken sürekli hayvanların toplanması bu kaçınılmaz sonu getirecektir" dedi.

155459917-umraniye-kedi-1.webp

Hayvanseverlerin yaptığı basın açıklamasının tam metni ise şöyle:

Değerli Ümraniyeliler, değerli hayvanseverler, değerli basın mensupları;

Barınaklarımızda gerçekleşen hayvan katliamına karşı sesimizi duyurmak ve Ümraniye Barınağında yaşanan sorunlara karşı başlattığımız nöbet ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek için buradayız.
Ölüm yasasına hayır demek için anayasa mahkemesinin bu yasayı iptal etmesi talebimizi iletmek için bir aradayız. Önce Gebze’de ardından Ümraniye’de ve tüm Türkiye’den gelen görüntüler, yaşananlar bu yasanın nasıl hevesle uygulanmak istendiğini ortaya koyuyor.

KAPALI KAFESLERDE CAN ÇEKİŞEN HAYVANLAR TESPİT EDİLDİ

Hayvanları öldürmeye meraklı bir güruh yasayı bahane ederek canlarımıza kıyıyor. Gebze’de iğne ile katlediliyordu, Ümraniye’de can çekişerek öldürüyorlar. Bu Gebze’de yaşanan katliamın çok ötesindedir. Daha vahimdir ve önlem alınmazsa tüm barınaklarda bu yöntemle hayvanlar hastalıktan ve tutsak edilerek benzer yöntemlerle öldürülebilir. Maalesef barınak kapasiteleri ortadayken sürekli hayvanların toplanması bu kaçınılmaz sonu getirecektir.

Ümraniye Belediyesi barınağında neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Ümraniye’de hayvanseverlerin rutin ziyaretleri sırasında önce 2 kedinin cansız bedeni görülmüş ardından kamuoyu bilgilendirilmiştir. Kapalı kafeslerin içinde can çekişen hayvanlar tespit edilmiştir.

'GERÇEKLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ'

Yani iddia edildiği gibi dışarıdan buraya herhangi bir müdahale söz konusu olmamıştır, olması da mümkün değildir. Görevliler ve basın geldikten sonra kafesler açılmış kameralar önünde diğer ölü kediler tespit edilmiştir. Belediye başkanının iddia ettiği kalabalık gurubun barınağa nasıl geldiği, ziyareti ve bu ölen kedileri uzaktan tespit ettiği elimizde an ve an kamera görüntüleri ile mevcuttur. Rutin bir barınak ziyaretini adeta komplo teorisi yazar gibi yansıtan yetkililer bilmelidir ki bu vahşeti örtbas etmeye çalışsanız da bizler gerçekleri bir bir gün yüzüne çıkaracağız. Ümraniye Barınağı artık 7 gün 24 saat gözetimimiz altında. Bir nöbet başlattık ve bu barınak gönüllülere açılana, şartlar düzeltilene kadar bu nöbetimiz devam edecek.

13 Ekim günü bu barınakta yaşananlarla ilgili kısa bir hatırlatma yapmak görevimizdir. Ümraniye Hayvan Hakları İnsiyatifi olarak ölüm yasası çıktığı günden itibaren Ümraniye barınağına düzenli ziyaretler yapıyoruz. Bu ziyaretlerin hepsi görüntüler ve kayıtlar ile elimizde mevcut. Zaten sosyal medya hesaplarımızdan da bu ziyaretler duyuruluyor.

EĞER BİR SUÇLU VARSA GÖZYUMAN DA VAR

Rutin bir ziyaret sırasında tarihi geçmiş mamalar ile kedilerin nasıl can verdiğini kamuoyu ile paylaşmamız üzerine bu konuya duyarlı hayvanseverler siyasetçiler ve basın bu barınağa geldi. Fakat bu barınağa yalnız onlar gelmedi. Ümraniye Belediyesi Zabıta amirinden başlayarak en aşağıya kadar tüm çalışan zabıtalarda buraya geldi.

Ümraniye emniyet müdürü, polis memurları, çevik kuvvet aklınıza ne kadar güvenlik gücü geliyorsa hepsi buradaydı. Biz sanatçı dostlarımızın desteği ile hayvanları kayıt altında sahiplendirirken Ümraniye’de bu konuda ne kadar yetkili isim varsa onların gözü önünde oldu. Buradan soruyoruz, çalındığı söylenen canlarımız ve yine çalındığı söylenen teçhizat ile ilgili yetkililer 13 Ekim akşamı bir işlem yapmış mıdır? Belediye zabıtlarının ve emniyet güçleri eşliğinde bu canlar teker teker çıkarılırken bir usulsüzlük yapıldıysa neden müdahale edilmemiştir? Buradan ihbar ediyoruz, eğer bir suç varsa burada görevi suistimal de vardır. Suç varsa suça göz yuman yetkililerde vardır.

'BARINAKTA YAŞANANLARI ÖRTBAS EDEMEYECEKSİNİZ'

Ayrıca bir suç işlendiyse bunu provokasyon yapmak isteyen kişilerin yaptığı çok açıktır. Hayvanseverlere mal edilemez. Elimizdeki tüm bilgi belge ve görüntülerle yaşananlar ortadadır. Ümraniye Belediyesi barınağında yaşananları örtbas edemeyeceksiniz. Buna izin vermeyeceğiz.

Burada bir nöbet başlattık ve devam edeceğiz. Amacımız buranın sadece gönüllülere açılması ve düzenli ziyaretlere izin verilmesidir. Barınağın fiziki koşullarının ve ameliyathanenin düzeltilmesi ve kapasitenin üstünde hayvanların burada tutulmamasıdır. En önemlisi burada sorumluluğu bulunan yetkililerin görevden uzaklaştırılmasını talep ediyoruz.

whatsapp-image-2024-10-19-at-17-01-47.jpeg

Kaynak:Halktv.com.tr