Havalar Soğudu O Hastalık Artışa Geçti: Virüs Bulaştığı Yüzeyde Haftalarca Kalıyor

Havalar Soğudu O Hastalık Artışa Geçti: Virüs Bulaştığı Yüzeyde Haftalarca Kalıyor
Okulların açılması ve havanın soğumasıyla birlikte kapalı ortamda uzun süre vakit geçirilmesi viral hastalıkları artırdı. Göz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, göz iltihabına karşı uyarıda bulundu.

Göz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncer Güney, son günlerde artışa geçen göz iltihabına karşı açıklamalarda bulundu.

Güney, "Genellikle belirtiler bir anda başlar ve grip/nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları ile birliktelik gösterir. Aile içi, toplu taşıma, okul, kreş, hastane ve yurt gibi yerlerde hızla yayılım gösterir" ifadesini kullandı.

thumbs-b-c-9f1aa7984c4d55311790728423b46ec4.jpg

SON HAFTALARDA ARTTI

Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit vakalarının sayısında son haftalarda yüksek bir artış olduğuna aktaran Güney, şunları kaydetti:

"Çocuğunuzun gözünde kızarıklık, kanlanma, göz kapaklarında şişlik/ödem, sulanma, çapaklanma, yanma, batma, ağrı, kirpiklere yapışan iltihap, beyaz zar oluşumu, ışığa karşı hassasiyet, gece boyunca gözde akıntı ve nadiren de olsa gözden kan gelmesi oluyorsa zaman kaybetmeden bir hekime başvurun. Virüs bulaştığı yüzeylerde haftalarca kalabiliyor. Her hastalık gibi adenoviral konjonktivit de kişiden kişiye farklı şiddette ve sürelerde seyrediyor. Çoğunlukla 1 ila 2 haftada hastalar sorunsuz iyileşiyor ama bazı hastalarda kornea tutulumuyla tablo ağırlaşarak 1 ila 3 ay kadar sürebiliyor ve görme kayıplarına neden oluyor."

thumbs-b-c-b0a0b7154b4f71a72c8d479c9ccf5b1f.jpg

Tüm dünyada ve ülkemizde koronavirüs vakalarında artış görülmekte. Kovid-19 pandemisi sonrası gevşetilen önlemler adenoviral konjonktivit, Omicron varyantı (Eris alt grubu) ve diğer viral konjontivitlerin görülme sıklığında bir artışa neden olabilir. Koronavirüs varyantı Omicron alt grubu Eris daha bulaşıcı olmasına rağmen yarattığı enfeksiyon daha hafif seyrediyor. Bu varyantın da önceki varyantlar gibi sıklıkla konjonktivit daha seyrek olarak üveit ve retina vasküler hastalıklarına sebep olma potansiyeli var."

thumbs-b-c-aeea2dc983d17e7ec62b964597e5f820.jpg

Kaynak:DHA

Etiketler :