Hastanelerde aşı kalmadı: Sonu ölümcül olabilir!

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Baysal, hastanelerde kuduz aşısı bulunmadığını söyledi. Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Kumaş da hastanelerde kuduz aşısı bulanmadığına ilişkin kendilerine de hem hasta hem de hekimlerden şikayetler geldiğini belirterek, “Bu durumu halk sağlığı açısından kabul edilemez buluyoruz. Kuduz basit bir hastalık değil, sonucu ölümcül olabilir" dedi.

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, hastanelerde kuduz aşısı bulunamadığı şikayetleriyle ilgili açıklama yaptı. Bir hekimin muayene sırasında kedi tarafından ısırıldığını, kuduz aşısı yaptırmak istediğini ancak aşı bulamadığını belirten Baysal, "24 saat içinde bu aşıyı olması gerektiği ve en yakın ilden bu konuda bir sağlık hizmeti alması gerektiği söylenmiş. Balıkesir'e gittiğinde de aşılanamadı. Bizim erişimimizin çok kolay olması gerektiğini düşündük" dedi.

Endişe varsa hazır olunmalı

Son aylarda sokak hayvanlarının hedefe konulduğu haberleri 'şişirilmiş haberler' olarak tanımlayan Baysal, tüm hayvanlarda kuduz olabilieceğini dile getirerek önemli olanın hastalığa 'hazır olunması' gerektiğini vurguladı: "Sadece köpekler kuduz kaynağı değildir, tüm hayvanlarda kuduz olabilir. Yaban hayatı bu konuda aslında risklerden biri. Bunları çok söyledik ama madem bu kadar bu konuda bir endişe vardı, kuduza karşı hazırlıklı olması gerekmez miydi ülkenin? Bir çocuğun kuduzdan öldüğü iddia edildi. İddia edildi diyorum, ben belgeleri görmediğim için. Böyle bir şey yaşadıktan sonra kuduz aşısının olmaması gerçekten bir halk sağlığı sorunu. Ben böyle değerlendiriyorum. Herkes için, halk sağlığı için büyük bir problem."

'Toplumun aşısız olması kabul edilemez'

Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Kumaş isehastanelerde kuduz aşısı bulanmadığına ilişkin kendilerine de hem hasta hem de hekimlerden şikayetler geldiğini söyledi. Kumaş, “Bu durumu halk sağlığı açısından kabul edilemez buluyoruz. Kuduz basit bir hastalık değil, sonucu ölümcül olabilir. Sağlık Bakanlığı’nın varlık sebebi toplumun sağlığını korumaktır. Böyle bir durum kabul edilebilecek bir durum değil. Toplumun aşısız ve korunmasız kalması kabul edilebilir bir durum değil. Sağlık Bakanlığı’nın buna ilişkin önlemleri alması gerekiyor, öngörülebilir olması gerekiyor. Bu sorunların çözümü için çaba gösterilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kumaş, şunları söyledi:

"Kesin bir tarih veremeyeceğim ancak son iki haftadır bu bildirimleri almaya başladık. Sorunun sadece Bursa’ya ilişkin olmadığını da söyleyebilirim. Diğer oda başkanlarıyla da görüştüm, benzer sorunlar başka illerde de yaşanıyor. Bunun temeline inecek olursak gerek aşıda gerek ilaçta dışa bağımlılık, kendi aşısını üreten kurumların kapatılması yani kamunun kendi aşı ve ilacını üretemez hale gelmesi aslında bu sorunun kökeninde yatan problemler."

Kaynak:ANKA

Etiketler :