Hasan Saltık, son yolculuğuna uğurlandı

Hasan Saltık, son yolculuğuna uğurlandı
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren müzik yapımcısı, Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, bugün Kartal Cemevi'nde gerçekleştirilen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Bodrum'da ailesiyle tatil yaptığı sırada geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Hasan Saltık'ın vefatı müzik dünyasını yasa boğmuştu. Saltık için bugün Kartal Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi. Hasan Saltık için cemevine, “Kalan’lar seni çok özleyecek usta” yazan bir afiş asıldı. Törene eşi Nilüfer Saltık ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi, Seyit Torun ve İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla birlikte Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile Sırrı Süreyya Önder ve Berhan Şimşek'in yanı sıra çok sayıda politikacı da katıldı.

Müzik yapımcısı Hasan Saltık'ı cenaze töreninde yalnız bırakmayan sanatçı dostları arasında Kubat, Tolga Sağ, Ali Rıza Binboğa, Mazlum Çimen, Volkan Konak, İlkay Akkaya, Yasemin Göksu, Menderes Samancılar, Ahmet Selçuk İlkan, Olgun Şimşek, Turgay Tanülkü, Suavi, Şevval Sam, Yavuz Bingöl, Ercan Saatçi, Cengiz Özkan ve çok sayıda sanatçı vardı. 

352ff9b1-963c-4bbd-8957-77a303e8e660-w.jpeg

Kartal Cemevi’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Hasan Saltık, Küçükyalı Mezarlığı’na defnedildi. 

Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık'ı son yolculuğuna uğurlamak için Kartal Cemevi'ne gelen dostları duygularını şöyle dile getirdi:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi: Hasan Saltık ile aslında dostluğumuz ve yolculuğumuz 90’lı yıllarda başlamıştı. O zaman o da, ben de çok gençtik, müzik yaptık birlikte. Güzel eserler çıkardık. O sonra çok yükselen bir yıldız oldu. Aslında Türkiye coğrafyasında halk kültürüne ait çok kıymetli şeyler yaptı. Bu topraklarda yaşayan herkesin sesi oldu. O kayıp olan türküleri, ezgileri, hakların değerlerini çıkarıp, lime lime bütün bir Türkiyenin kalbine işledi. Dolayısıyla kaybımız çok büyük. O eserleriyle ve halka kattığı, sunduğu o naftalinli sandıklara saklanmış ama tekrar çıkarılıp sindirilmesi için, tekrar yaşatılması için emek veren biriydi. Ve o değerleriyle yaşayacak. Hep kalbimizdeydi. Çok kıymetliydi. Acımız büyük. Sevgili Nilüfer’e ve tüm ailesine başsağlığı diliyorum. Başımız sağ olsun. 

CHP Genel Başkan Yardımcı Seyit Torun: Bir ozanı kaybettik. Gerçekten Anadolu'yu karış karış gezerek o türküler kaybolmuş ezgileri gün ışığına çıkardı. Hem insanlığıyla hem kültür insanı olması bakımından büyük bir değerdi. Hepimizin başı sağ olsun. Ülkemiz yaşayan efsaneyi, yaşayan bir kültür değerini kaybetti. Başımız sağ olsun.

b081d461-f7d3-4a24-8a59-fcffaaf15861-w.jpg

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel: Acımız büyük, büyük bir üstadı kaybettik. Anadolu’daki ezgileri bulan, onları derleyen, kültürün devamını sağlayan, hem Anadolu kültürünü hem Anadolu müziğini. Ve hiç bıkmadan usanmadan, farklı ülkelere dair eğer bir ipucunu bulduysa, koşturan bir üstadı, onu yaşayan ve yaşatan birini kaybettik. Acımız büyük. Bütün sevenlerine ve ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Saltık ailesi sevdiğimi, tanıdığımız, ailesinin bir kısmının Kartal’da olduğu dostlarımızın üzüntüsüne ortak olmaya geldik. Sabır diliyorum.

Sanatçı Suavi: Ben bir dostumu, bir kardeşimi değil, ülkenin çok özel, çok donanımlı, bu bayrak yarışını sürdürebilme noktasında devamı olmayan bir evladını yitirdiğini düşünüyorum. Bu büyük bir kayıp. Bu iddialı bir cümle gibi olabilir ama Hasan’ı iyi tanıyan insanlar burada ne demek istediğimi anlayacaklar. Hasan telafisi zor bir insandır. Müthiş şeyler yaptı. 16, 17, 18’li yaşlardan itibaren 57’nci yaşına kadar, belki kalbi durana kadar olağanüstü çalışan bir arkadaştı. Ülkenin reddedilen dillerinden tutunuz kimliklerine kadar, adeta bir belleği, bir hafızayı üstelik hiçbir ayrım yapmaksızın hepsine eşit noktada yaklaşarak bir kültür köprüsüne dönüştüren bu istisna adam bence 57 yılına bin yıllık insanlık tarihini sığdırmış bir donanıma sahipti.

Ahmet Selçuk İlkan: Hasan Saltık hem gönül dünyamız için hem de müzik ve sanat dünyamız için acı bir kayıp. Bir tek sözle, birkaç cümleyle anlatmak mümkün değil. Ne mutlu bize ki yaşarken de değer bilinenlerdendi. Çünkü biz sağlığında bilmeyiz kadrini, ölümünde mermerden yaparlar kabrini diyoruz. Ben inanıyorum ki Hasan Saltık yokluğunda da çok özlenecek, çok aranacaktır. Bugüne kadar atılmış bütün adımlarda onun izleri vardır. Onun hem sevgisini hem de kattıklarını büyük bir özlemle anacağız. En büyük özelliği de müzik tarihimizde gizli kalmış ne kadar deyişler, ağıtlar, türküler varsa hep bunları bize taşıdı. Halk ozanlarımızla yeniden bizim gönlümüze, gözümüze ve dünyamıza sergiledi. İzleri hep yaşayacak.

Tolga Sağ: Gerçekten çok üzgünüz. Hasan abi herkesin hayatına bir şekilde dokunmuş birisiydi. Mesleki kariyeri, başarısı bir tarafa, insan olarak da hepimizde çok anlamlı güzel paylaşımlar bıraktı. Geride güzel anılar bıraktı. Devri daim olsun.

Yavuz Bingöl: 25 yıllık dostumuzu kaybettik. Genç kuşakların türkülerle buluşmasını sağladı Hasan Saltık. Etnik müziği bilmesini sağladı. Çok büyük bir kayıp. Hem ülkemiz için hem dünya için. Çünkü uluslararası çok fazla ödül aldı yaptığı çalışmalardan dolayı. Çok genç yaşta kaybettik. Allah mekanını cennet eylesin. Çok üzgünüz.

Mazlum Çimen: Ben bu coğrafyanın, bu ülkenin müziğinin, müzik dünyasının bir arkeoloğuydu. Müzik arkeoloğu... Kazıyıp çıkartan bir insan. Kültürel anlamda bir kayıp aslında Hasan. Ömrümüzün bir bölümü gitti gibi hissediyorum.

Ali Rıza Binboğa: Ülkemizin bütün dillerinin konuşulduğu, müzik hazinelerinin açığa çıkmasının sebebi olan, bir kültürü yeniden yaratma kişisini kaybettik. Öte yandan da insan biriktiren, herkese mutlaka yardım eli uzatan, bu anlamıyla bakılınca insanlar umutsuzluğa kapıldığında umudu tekrar yeşerten bir sevgili kardeşimiz çok erken gitti. Ülkemizin ve insanlarımızın, sanatımızın ve kültürümüzün de başı sağ olsun. Kendisi ışıklar içinde olsun.

ANKA