Halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk: Montrö bizi koruyor

Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın sunduğu Medya Mahallesi programına konuk olan halktv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk, "1936'dan beri Montrö bizi koruyor eğer böyle olmasaydı bize rağmen Karadeniz'de bazı sıcak gelişmeler olabilirdi" dedi.

Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk, Ayşenur Arslan'ın sunduğu Medya Mahallesi programında NATO uçaklarıyla Rus savaş uçaklarının yakınlaşmalarını soğuk savaşın başlaması olarak değerlendirdi. Hakan Çelenk'in açıklamaları şöyle;

"NATO uçaklarıyla Rus savaş uçaklarının kapışması olayı sadece uçakları da ilgilendiren bir şey değil aynı zamanda birbirlerinin füze sistemlerini deniyorlar, radar kilitlerini deniyorlar askeri uzmanların aktardığından bahsediyorum. Yani birbirlerinin sınır boylarında uçuyorlar, politik sınır boylarında nüfuz ettiği ülkelerin sınır boylarında uçuyorlar ve ara sıra yakınlaşmalar oluyor. Eskiden tek uçak birebir karşılaşıyorlardı şimdi silah sistemleri karşılaşıyor"

Biden'ın gelişinden sonra ciddi boyutlara ulaştı

Biden'ın gelişinden sonra daha ciddi boyutlara ulaştı. Biden'ın katil çıkışı ortamı gerdi ve Putin burada geri adım atmak istemedi  aynı zamanda Karadeniz üzerinde de bir şeyler oluyor. Karadeniz için (Türkiye'de klasiktir), NATO'nun ileri karakolu denirdi dolayısıyla biz de işin içindeyiz. NATO müttefiki olmak itibariyle, Rusya ile ne kadar iyi ilişkilerimiz olsa da Karadeniz üzerinde de NATO uçakları uçabiliyor.
 

Dedeağaç'taki Amerikan yapılanması…

"Hatırlarsanız Yunanistan Türkiye sınırında bir Amerikan yapılanmasından bahsedildi, boğazdan geçen gemiler helikopterler indirdi Dedeağaç'a gitti ve hala orda duruyorlar dolayısıyla Rusya bunu kendine karşı bir yapılanma olarak görüyor. Ve boğazlardan Amerika destroyer geçiriyor, destroyer uçak gemilerinden sonraki en büyük savaş platformu, hangi destroyerler geçti diye bakıyorum Buckley sınıfı destroyerler ki Karadeniz'in yüzde 25'ini neredeyse kontrol edebilecek bir füze gemisi refakatinde geçen destroyerlerden bahsediyoruz" Bizi koruyan Montrö burada. Çelenk sözlerine şu şekilde devam etti;

Erdoğan'ın Karadeniz gafı

"2016 da Erdoğan'ın büyük bir gafı vardır, o zaman Rusya ile de büyük bir gerilim vardı, NATO'yu Karadeniz'e davet eder, Karadeniz Rus gölü haline geldi diye bir cümlesi vardır. 2016 mayıstan bahsediyoruz... O gerilim dönemine denk gelir bu söz ve bundan 1 ay sonra Putin ile barışma süreci başlıyor. o günden beri Amerika'nın Karadeniz'de faaliyetlerinin arttığını görüyoruz ama şimdi düşünün Montrö yok ve biz hata ettik NATO'yu buraya davet ettik. Amerika 10 bin km ötede burada neden biz gerilim yaşıyoruz, bir gerilim yaşanacaksa doğrudan bizi ilgilendiriyor"

"Suriye meselesinde de aynıydı"

"Suriye meselesi de öyleydi kanada kaygılıyım diye açıklama yaptı biz Suriye'ye daldık. Kanada tam 11 bin km...Bugün NATO'yu davet ettiğimiz Karadeniz'de gerilim var, eğer gerilim sıcak çatışmaya dönecekse ki umarım dönmeyecek, soğuk savaşın çıktığı kesin bu arada. Nükleer silah anlaşmasının yenilenmesiyle ilgili de aynı soğuk savaş sürüyor çünkü Donald Trump döneminde Amerika nükleer cephaneliğini ve açtı nükleer silah denemelerine tekrar başladı. 
Montrö bizi büyük bir gerilimden koruyor eğer böyle olmasaydı bize rağmen Karadeniz'de bazı sıcak gelişmeler olabilirdi ama şu an 1936 dan bu yana bizi koruyan bir anlaşma var"

 

Etiketler :