Halil Falyalı'nın ABD dosyasında yok yok

Organize suç örgütü lider Sedat Peker’in videolarında bahsettiği Halil Falyalı hakkında Amerika’nın Virginya Eyaletin’de kara para aklama ve uyuşturucu suçlamasıyla açılan ve karara bağlanan davanın ayrıntılarına halktv.com.tr ulaştı. Halil ve Hüsnü Falyalı kardeşlerin Kıbrıs ve Türkiye'den başta İngiltere olmak üzere çok sayıda ülkeye çok sayıda uyuşturucu aktardıkları iddia edildi.

DEA ajanı Falyalı ile bağlantı kurdu

Virginya Doğu Mahkemesi soruşturma ajansı Tımothy D. Mcgrath'ın hazırladığı raporda dikkat çeken detaylar yer aldı. iddianamede Halil Falya'nın uyuşturucu ticareti ve kara parayı nasıl akladığı tüm detaylarıyla yer aldı. Hazırlanan iddianameye göre; 2012 yılında Halil Falyalı ve kardeşi Hüsnü Falyalı'nın arasına DEA (ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi) bir ajan yerleştirdi. Bu ajan Halil Falyalı, Hüsnü Falyalı ve uyuşturucu ticareti yapmaktan defalarca kez tutuklanan Özgür Demir hakkında incelemeler yaptı. 13 Temmuz 2015'te ise ajan ifade verdi.

Kara para böyle aklandı

İddianamede yer alan bilgiye göre DEA tarafından yapılan bir operasyonda yine DEA tarafından oluşturulan bir banka hesabına 2012 yılında Halil Falyalı ve Hüsnü Falyalı'nın tarafından 44 bin 750 dolar para transfer edildi. Falyalı bu transferden yüzde 10 komisyon aldı. İddianamede bu işlem Falyalı ailesinin kara para akladığının göstergesi olarak yer aldı. Falyalı'nın para transferlerinin devam ettiğinin belirtildiği iddianamede Halil Falyalı Sofya'dan da DEA'nın örtülü hesabına 100 bin dolarlık transfer yaptığı, bu transferden ise yüzde 7 komisyon almak istediği kaydedildi. Falyalı'nın DEA ajanında bu transfer nedeniyle banka yöneticisine ise rüşvet vermek için 10 bin euro fazladan para istediği iddianamede yer aldı. Ayrıca 100 bin ABD dolarını DEA'nın Washington'daki hesabından Falyalı'nın Tener İşletmecilik ismindeki hesabına gönderildiği de iddianamede aktarıldı.

İngiltere'ye gönderilmek üzere kokain istedi

İddianamede, 2 Eylül 2012'de gizli bir kaynak ile DEA'nın gizli ajanının Falyalı ile Kıbrıs Larnaka'da buluştukları bu görüşmede Falyalı'nın, İngiltere'ye gönderilmek üzere kokoine ihtiyacı olduğunu söylediği belirtildi. Falyalı'nın bu görüşmede kullanıma hazır silahların da hazır bulundurulması gerektiğini istediği aktarıldı.

'Vergi denetiminde sıkıntı yaratabilir'

Yapılan bir para transferi sürecinde ise Halil Falyalı'nın gizli kaynağına aklaması için yüksel bir mebla çıkardığını söyleyerek, "Bu parayı aklamak vergi denetiminde bana sıkıntı yaratabilir" dediği de belirtildi.

Tutuklanmadan öldürüldü

Mart 2016’da karara bağlanan davada sanıklar Halil Falyalı, Hüsnü Falyalı, Özgür Demir hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı. Halil Falyalı'nın KKTC’den çıktığı anda Amerika tarafından tutuklanacağı iddia edilirken Falyalı uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

DEA ajanına dair

Falyalı ailesiyle ilişki kuran ajan 1995 yılından beri DEA bünyesinde çalıştı. Uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve para aklama konusunda Avrupa'da görev yapan ajan ABD'ye yönelik eylemlere ilişkin çalışma yürütüyor.