Haftalardır Sayısız Eylem Yapıldı: Meclise Gelmesi Ertelenebilir, Karar Haftası!

Haftalardır Sayısız Eylem Yapıldı: Meclise Gelmesi Ertelenebilir, Karar Haftası!
Temmuz ayı yaklaşırken, ekonomi ve siyaset gündemi ısınmaya başladı. Asgari ücret ve enflasyon rakamları merakla bekleniyor. Hükümetin adımları, önümüzdeki hafta belirleyici olacak.

Gazeteci Murat Yetkin, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının ekonomiye etkilerini değerlendirirken, TEPAV ve diğer iktisatçıların bu konuyu ele almasını umduğunu belirtti. Ekonomik krizden çıkmak için tasarruf ve üretim vaatleri verilirken, Türkiye’nin en çok tatil yapan ülkelerden biri olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Yetkin, "Bir uzun tatil daha geride kaldı ve her bakımdan sıcak geçecek Temmuz ayına doğru karar haftası başlıyor," dedi.

EKONOMİK BEKLENTİLER YÜKSEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mayıs ayından itibaren enflasyonun düşeceğini söylediğini hatırlatan Yetkin, Haziran ayı enflasyon rakamlarının Temmuz başında açıklanacağını vurguladı. Yetkin, "TÜİK uzmanları fazla mesai yapıyordur ama düşmüşse de ne kadar düştüğünü göreceğiz," dedi. Ayrıca, asgari ücret ve emekli aylıkları ile tarımsal ürün alım fiyatlarına zam gelip gelmeyeceğinin merak edildiğini ekledi.

TBMM’DE HARARETLİ TARTIŞMALAR YAŞANACAK

Yetkin, TBMM’de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in onayıyla son şeklini alacak Vergi Reformu, 9’uncu Yargı Paketi, sokak hayvanları, dijital teklif ve kripto para düzenlemeleri gibi önemli konuların karara bağlanmasının beklendiğini belirtti. "Bunlar gündemde bulundukça TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile girmesi imkânsız," dedi.

DIŞ POLİTİKADA KRİTİK GÜNLER

Yetkin, Temmuz ayının ilk yarısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üç kritik dış temasının olacağını aktardı. "Cumhurbaşkanı 3-4 Temmuz’da Kazakistan’da, Astana’da Şangay Grubu toplantılarına davetli," dedi. Erdoğan’ın burada Putin ile baş başa görüşmesinin planlandığını belirtti. Ayrıca, Erdoğan’ın 9-11 Temmuz’da Vaşington’da yapılacak NATO liderler zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşüp görüşmeyeceğinin merak konusu olduğunu ekledi.

PKK’YA KARŞI MÜCADELEDE KRİTİK DÖNEMEÇ

Yetkin, Suriye ve Irak’ta PKK’ya karşı mücadelenin kritik bir dönemeçte olduğunu belirtti. "Ankara’ya gelen bilgiler PKK’ya ABD’den sonra İran’ın da silah dahil desteğini artırdığı yönünde," dedi. Büyük çaplı bir sınır ötesi harekâtın NATO Zirvesinden önce olup olmayacağının önem taşıdığını vurguladı.

NEDEN KARAR HAFTASI?

Yetkin, hükümetin hangi adımları atıp atmayacağının 24-28 Haziran haftasında belli olacağını belirtti. Vergi reformu taslağının bu hafta Erdoğan’a, ardından TBMM’ye sunulmasının ekonomi açısından zorunluluk olduğunu söyledi. Ayrıca, 9’uncu Yargı Paketinin Temmuz oturumlarında kabul edilip edilmemesinin AK Parti-CHP uzlaşmasına bağlı olduğunu ifade etti. "Siyasi kulisteki hava, tartışmalara yol açan sokak hayvanları konusunun yeni yasama dönemine, Ekim’e bırakılabileceğini de gösteriyor," dedi. Yetkin, Temmuz’un her halükârda sıcak geçeceğini vurguladı.