Hablemitoğlu suikastında yeni gelişme

Hablemitoğlu suikastında yeni gelişme
Akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun suikastındaki katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır’ın Ukrayna’da yakalanmasının ardından sığınma başvurusu reddedilmişti. Mahkemeye yapılan itirazı da kabul edilmedi.

Kiev Bölge İdare Mahkemesinde Nuri Gökhan Bozkır’ın Ukrayna’ya iltica talebinin reddi kararının iptaline ilişkin itiraz reddedildi. 30 Haziran’da görülen duruşmada Bozkır’ın “Türkiye’ye iade edilmesi hâlinde hayatının tehlikeye gireceği” yönündeki iddiası, mahkeme tarafından hiçbir somut delil sunulamadığı gerekçesiyle kabul edilmedi.

Bozkır’ın kararın resmi tebliğinin ardından 30 gün içerisinde Kiev Tahkim Mahkemesine başvuru hakkı bulunuyor. Eğer tahkim de iltica talebini reddederse Bozkır’ın Türkiye’ye iadesine karar verilmesinin ve Ukrayna’da yeniden cezaevine girmesinin yolu açılmış olacak.

Ne olmuştu?

Özel Kuvvetler Komutanlığında yüzbaşı olarak görev yapan Bozkır, TSK’den ihraç edilmişti. Hablebitoğlu cinayetinin kilit ismi olarak hakkında yakalama kararı çıkarılan Bozkır, Interpol’ün kırmızı bülten düzenlemesinin ardından geçtiğimiz yıl Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gözaltına alındı. Burada 3 ay cezaevinde kalan Bozkır, daha sonra mahkeme tarafından ev hapsine çıkarılmış ve elektronik kelepçe takılmıştı. Ukrayna yasalarına göre, ev hapsinin toplam süresi 6 ayı geçemiyor. Bu nedenle Bozkır, elektronik kelepçeyle ve şehirden çıkma yasağı şartıyla serbest bırakılmıştı.

Fethullahçıların hedefi hâline gelmişti

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hablemitoğlu, Fethullah Gülen Cemaatine yönelik araştırmalarıyla tanınıyordu. Hablemitoğlu o dönem 32. Gün ve Siyaset Meydanı gibi en çok izlenen televizyon programlarına da katılmış ve Gülen Cemaatinin iç yüzünü ortaya döken söylemlerde bulunmuştu. Hablemitoğlu bunun üzerine Fethullahçıların hedefi hâline gelmişti.

Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi.

Etiketler :