Hablemitoğlu davasına terör mahkemesi bakacak

Hablemitoğlu davasına terör mahkemesi bakacak
Hablemitoğlu davasında yeni gelişme... Sanıklar terör mahkemesinde yargılanacak.

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili aralarında FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen ile emekli Albay Levent Göktaş'ın da bulunduğu 10 kişi hakkında açılan davayla ilgili Ankara 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen görevsizlik kararı kabul edildi. Yargılama, terörle yetkili ağır ceza mahkemesinden yapılacak.

Bulgaristan'da 1 Eylül'de gözaltına alınmıştı

Akademisyen Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun 18 Aralık 2002'de suikastla öldürülmesinin faillerinden olan ve hakkında kırmızı bülten bulunan Göktaş, Bulgaristan-Türkiye sınırına yakın Svilengrad kentinde rutin trafik polis kontrolü sırasında yapılan incelemede hakkındaki arama kararı uyarınca Bulgar makamlarınca 1 Eylül'de gözaltına alınmıştı.

Göktaş'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında "tasarlayarak öldürmek" ve "örgüt kurmak'' suçlarından 5 Eylül 2022'de Bulgaristan'dan iadesi talep edilmişti.

Göktaş'ın sığınma talebini reddeden Filibe mahkemeleri eski özel harpçi, emekli albayı Türkiye'ye iade etti.

Hablemitoğlu davası ve Göktaş

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastıyla ilgili soruşturma, cinayetten 20 yıl sonra tamamlandı.

Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Fetullah Gülen ile "FETÖ" yöneticilerinden olmakla suçlanan Mustafa Özcan, Aydın Köstem ve Enver Altaylı, Hablemitoğlu'nu "tasarlayarak öldürmeye azmettirmekle" suçlanıyor.

Sanıklar arasında firari emekli Albay Levent Göktaş da bulunuyor. İddianamede, Göktaş ile emekli yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve emekli binbaşı Fikret Emek, Hablemitoğlu'nu "tasarlayarak öldürmekle" suçlanıyor.

Sanıkların "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, ayrıca Göktaş'ın "örgüt kurmak" suçundan 8 yıla, Mumcuoğlu ve Emek'in ise "suç örgütüne üyelik"ten 4 yıla kadar cezalandırılmaları istendi.

Tutuklu bulunan eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ile FETÖ davası firarisi Serhat Ilıcak'ın da "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 20 yıla kadar hapsi istenen iddianamede, Bozkır'ın "suç örgütüne üyelik"ten 4 yıla kadar daha hapisle cezalandırılması talep edildi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan bir diğer şüpheli ise daha önce "FETÖ üyeliği" ve "casusluk" suçlarından 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan eski istihbaratçı Enver Altaylı.

Sanık Mehmet Narin'in "suç örgütüne üye olmak"tan 4 yıla kadar hapis istenirken 9 kişi için takipsizlik kararı verildi.

'MİT müsteşarlığına engel olarak gördü'

İddianamede, şu tespitler yer aldı:

"Soruşturma sonucunda HTS irtibat trafikleri, şüpheli ifadeleri, tanık, müşteki beyanları ve dosya kapsamından, olay tarihinde Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı olmak isteyen Mustafa Levent Göktaş'ın, bu görev için kendisine engel olarak gördüğü maktul Necip Hablemitoğlu'nu, aynı zamanda FETÖ/PDY ile ilgili çalışmalarından rahatsız olan Mustafa Özcan ve Enver Altaylı'nın azmettirmesi neticesinde öldürme kararı aldığı, bu kararı Özel Kuvvetler Komutanlığı içinde kendisi ile birlikte hareket eden fakat legal alandan çıkan Ahmet Tarkan Mumucuoğlu, Fikret Emek ve Nuri Gökhan Bozkır ile birlikte eyleme döktüğü;

Ahmet Tarkan Mumcuoğlu'nun, şüpheli Mustafa Levent Göktaş'ın, 17/11/2002 tarihinde Kazakistan görevine gönderildiği, eylemi gerçekleştirmek için verilen talimat üzere olay tarihinden önce ülkeye geldiği, maktul Necip Hablemitoğlu'nu ele geçirilemeyen 9 mm çaplı mermi atan tabanca ile başına iki el atış yapmak suretiyle öldürmüş olduğu anlaşılmıştır."

Suçlama: 'Paramiliter bağlantılı' örgüt

İddianamede, Levent Göktaş suç örgütü kurmakla itham edildi:

"Söz konusu suç örgütü, TSK ile iş yaptığını iddia eden şüpheli Aydın Köstem gibi sözde 'paramiliter' kişiler ile gerektiğinde irtibat halinde olan bir yapıdadır. Şüpheli Göktaş, örgütün yöneticisi olarak işlenen suçlardan sorumludur. Örgütün amacı örgüt liderinin talimatı ile adam öldürme şeklinde eylemleri icra etmektir. Örgütün üyeleri 3'ten fazla kişidir. Örgütün yöneticisi ve üyeleri bulundukları kamu görevinden kaynaklı silah kullanma kabiliyetine haizdir. Dolayısıyla amaç suçu işlemeye elverişli bir örgüttür."

Etiketler :