Gelecek Partisi AKP'yi nasıl etkileyecek?

Gelecek Partisi AKP'yi nasıl etkileyecek?
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, köşe yazısında Ahmet Davutoğlu'nun partisinin kurulmasının ardından AKP'nin nasıl bir yol izleyeceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKP'den istifa ederek kendi partisini kuran eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni partisinin kurulmasının ardından AKP'nin nasıl bir yol izleyeceği konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

Bu süreçte AKP'nin 'söylem' ve 'eylem' yoluna gideceğini belirten Selvi, "AK Parti’nin değişimci, reformcu, hak ve hürriyetleri önceleyen, ekonomik kalkınmayı hedefleyen kimliğine dönmesi; kucaklayıcı ve özgürlükçü bir dil kullanılması; eylem olarak ise safları sıklaştırma..." diye yazdı. 

İşte Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

AHMET Davutoğlu’nun partisinin kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı’na verildiği sıralarda AK Parti Genel Merkezi’ndeydim. Üzüntüsünü ifade eden de oldu, “Ölü doğdu” diyen de. İhanete varan değerlendirmelere de tanıklık ettim. Ama endişe ya da kaygı hissetmedim.

Yeni partilerin kuruluşunu Meclis kulisinde konuştuğumuz zaman Numan Kurtulmuş, “Önemli olan bizim ne yapacağımız. Biz siyasi olarak alanı doldurursak, onlar başarılı olamazlar. Yeni partilerin ne yapacağı değil, bizim partimizin ne yapacağı önemli. O nedenle onlar ne yapacak diye uğraşmıyoruz. Biz ne yapmalıyız diye çaba gösteriyoruz” demişti. AK Parti Genel Merkezi’nde bu hava hâkim. “Asıl olan bizim ne yapacağımız” deniliyor.

Yeni partilerin “merkez partisi” olamayacağı üzerinde duruluyor. “Çünkü merkez AK Parti tarafından dolduruluyor. Merkezde bir boşluk yok” deniliyor. Numan Kurtulmuş o görüşmemizde “Tabii onlar neye talip oraya bakmak lazım. Eğer ‘Biz yüzde üç-beş alalım, AK Parti’yi yüzde 50’nin altına çekelim’ diye kuruluyorlarsa o hesap başka” demişti. “Yeni partiler, merkeze yerleşip kurucu bir parti olmayacaklar. Onlar daha çok ‘AK Parti’ye kaybettirme partisi’ misyonunu üstlenecekler. O nedenle de 2023 seçimlerinde Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı seçiminde kaybettirme partisi olarak görev yapacaklar. Konjonktür partisi olacaklar” deniliyor.

Peki bu süreçte AK Parti ne yapacak?

1- Söylem,

2- Eylem olmak üzere iki ayaklı bir çalışmadan söz ediliyor.

 AK Parti’nin değişimci, reformcu, hak ve hürriyetleri önceleyen, ekonomik kalkınmayı hedefleyen kimliğine dönmesi; kucaklayıcı ve özgürlükçü bir dil kullanılması; eylem olarak ise safları sıklaştırma... Ocak ayından itibaren AK Parti Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle seri toplantılar yapılacak. Bunların bazısına Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık edecek. Kongreler nedeniyle hem seçmenle hem de teşkilatlarla daha sık bir araya gelinecek. Bütçeden sonra kabine değişikliğinin olma ihtimali zayıf görünüyor ama yeni partilerin kuruluşuyla birlikte milletvekilleri daha kıymetli hale geldi.