Gaziantep’teki büyük işçi direnişine polis çemberi! Grevdeki emekçiye göz açtırmıyorlar
Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde, aralarında AKP Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan'a ait fabrikanın da bulunduğu üç büyük işletmede yaklaşık 2 bin işçi, 20 fabrikada düşük zam teklifine karşı iş bıraktı.
Emekçilerin sefalet zammına karşı direnişi üzerine de Gaziantep Valiliği, kent genelinde 15 gün süreyle her türlü eylem ve basın açıklamasını yasakladı.
İnsan onuruna yakışır ücret almak için Anayasal haklarını kullanıp sendikalaşan emekçiler, Gaziantep Demokrasi Meydanı'nda seslerini duyurmak istedi.
Polis izin vermedi. Emekçiler, polis tarafından çembere alındı. Polis emekçilere müdahale etti.
Bir emekçi polislere, "Ben de bu ülkenin vatandaşıyım, terörist miyiz biz" dedi. Polis vatandaşı azarladı. Polis, "Konuşmalarına dikkat et böyle konuşmazsın" dedi.
"GÖZALTINA ALSANIZ DA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Demokrasi Meydanı'nda polis çemberinin ortasında konuşan bir emekçi, "Bu mücadelemize devam edeceğiz. Bizim hepimizi de gözaltına alsanız, biz yine bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz" dedi.

Emekçi, BİRTEKSEN Başkanı Mehmet Türkmen'in gözaltına alınmasına tepki gösterip, "Biz devlete karşı direniş yapmıyorduk. Bakın bunu. Ama orada bir AK Parti vekilinin fabrikasının önünde işçiler eylem yaptı diye bu karar alındı. Bu hukuksuz kararı tanımıyoruz. Eğer bugün Demokrasi Meydanında bize ablukaya alıp konuşmamıza burada açıklama yapmamıza izin vermediler. Derhal bu yasağın kalkmasını istiyoruz" dedi.
CHP HEYETİNE ENGEL
Gazeteci Kazım Kızıl'ın aktardığıan göre; Gaziantep Demokrasi Meydanı’nda yapılan açıklamadan sonra il binasına gitmek isteyen CHP Gaziantep İl Sekreteri Hanifi Kaplan ve beraberindeki CHP heyetinin de geçişine izin verilmedi. Tepki sonrası polis barikatı açıldı.
SENDİKA BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI
Bugün Demokrasi Meydanı’nda yapılması planlanan açıklama öncesinde BİRTEK SEN BAŞKANI Mehmet Türkmen evinin önünde gözaltına alındı. Evrensel’in haberine göre, Türkmen’in Başpınar Organize Sanayi Polis Merkezi’ne götürüldüğü öğrenildi.
Grev sırasında Canan Tekstil'in işletme şefi Ömer Karaca, işçileri dağıtmak için alana geldi. Karaca, BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’e tepki göstererek, "Sen kimsin?" dedi. Türkmen'in "İşçilerin temsilcisiyim" yanıtı üzerine Karaca, "Burası özel mülk, çık dışarı" diyerek sendika başkanına parmak sallamıştı.
EMEKÇİLER İNSAN ONURUNA YAKIŞIR YAŞAMAK İSTİYOR
İşçiler, yüzde 30'luk zam teklifine karşı yüzde 65 zam, iki bayramda 15 yevmiye ikramiye, banka promosyonu ve ücretlerin zamanında ödenmesini talep ediyor.
Patronlar bu talepleri kabul etmedi. Bazı fabrikalarda işçiler kısmi kazanımlar elde etti.
Şireci Tekstil'de işçilerin taleplerini duyurmak için başlattığı eylem, polis ablukasıyla karşılaştı.AKP'li Çelikaslan'ın, fabrikadaki grevi kırma girişimi sendika temsilcileri tarafından engellendi. Çelikaslan'ın "Allah verdi" diyerek zenginliğini savunması, işçiler arasında tepkiye yol açmıştı.
Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, valiliğin yasak kararını "patronların çıkarlarını koruma" olarak değerlendirerek, işçilerin anayasal haklarının engellendiğini belirtti. İşçiler, soğuk hava ve zor şartlara rağmen, "direne direne kazanacağız" diyerek mücadelelerini sürdürüyor.