Gazeteci Aydın Engin yaşamını yitirdi
Gazeteci-yazar Aydın Engin, 82 yaşında hayatını kaybetti. 8 Mart’ta safra kesesi ameliyatı geçiren Engin’in tedavisi gelişen komplikasyon nedeniyle yoğun bakım servisinde devam ediyordu.
Ekim Engin, babası Aydın Engin’in Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, şu bilgileri vermişti:
“Aydın Engin'in sağlık durumuna hakkında:
8 Mart günü rutin bir safra kesesi ameliyatı geçirdi.
10 Mart günü, ameliyat sonrasında oluşan komplikasyonlar sonucunda doktorları entübe edip yoğun bakım ünitesinde yapay komaya aldılar.
15 Mart günü, yapay komadan uyandırıldı ve tüpsüz nefes almaya başladı. Ağır bir akciğer enfeksiyonu dışında stabil ve iyileşme yoluna girdi.
20 Mart günü akciğer enfeksiyonu ile daha iyi müdahale etmek için tekrar entübe edildi.
Şu anda hâlâ yoğun bakımda, stabil durumda ama hayati tehlikeyi atlatmış durumda değil"
Aydın Engin, T24’te ‘Tırmık’ adı altında köşe yazıları yazıyordu.
'Kişisel bir not'
Aydın Engin, 11 Şubat Cuma günü T24’te yayımlanan son yazısında, “kişisel bir not” olarak şu satırları paylaşmıştı:
“Aydın Engin'i bir süre nadasa bırakmak iyi olacak.
Nadas'ın ne olduğunu bilmeyen kentli okurlar için bilgi notu: Nadas tarlanın sürülüp, sulanıp ekime hazırlanması ama o yıl ekilmemesidir.
Ben de beni nadasa bırakıyorum.
Ne kadar sürer bu nadas?
Bilmiyorum. Umarım kısa sürer.
Şey…
Bugün benim 81 yaşımdaki son günüm.”
Aydın Engin'in ardından
Aydın Engin'in ölümünün ardından Twitter'da taziye mesajları yayınlandı. O mesajlardan bazıları şöyle:
Ahmet Şık cezaevindeydi ve yasaklanan kitabı İmamın Ordusu'nu yayınlamak için uğraşıyorduk. Aydın Abi hep yanımızdaydı. Ona danışırdık. Daha önce kitabın internete yüklenmesi onun sayesinde olmuştu. Yıllar sonra kumpas Cumhuriyet Davası'nda FETÖ'cü diye yargılandı. #AydınEngin pic.twitter.com/oWd70Eh3cH
— Timur Soykan (@timursoykan) March 24, 2022
Aydın Engin'i kaybetmişiz. Büyük kayıp, çok üzücü. Başımız sağolsun???? https://t.co/OjCvuqduiS
— Seda Selek (@SedaSelek1) March 24, 2022
Sevgili Aydın abi ( Engin) vefat etmiş, Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.
— Levent Gültekin (@acikcenk) March 24, 2022
Bir süredir yoğun bakımda tedavisi devam eden gazeteci Aydın Engin'i kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz.
— Veli Ağbaba (@veliagbaba) March 24, 2022
Aydın Engin'e Allah'tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve basın camiasına başsağlığı diliyorum.
Muzip gülüşünü, bize takılmalarını, telefonu açarken “Oya’nın özel kalemi buyrun efendim” demesini, insana güven veren, merak etmeyin ben buradayım diyen sımsıcak bakışlarını çok özleyeceğim.
— nesrin nas (@Nesrinnas) March 24, 2022
Huzur içinde uyu sevgili Aydın Engin.
Aydın Abi; hücrede vedalaşırken, sen bizi çıkana kadar savunacağın gazeteye biz Silivri’ye giderken demiştim ya “abi merak etmesin kimse boynumuzu eğmeyiz biz” diye…bugün izinliyim abi, boynum eğik, boynum bükük…seni çok özleyeceğim… pic.twitter.com/IA5YUxlXQI
— murat sabuncu (@muratsabuncum) March 24, 2022
Aydın Engin kimdir?
1941'de Ödemiş'te dünyaya geldi. Ortaöğrenimini 1957'de Ödemiş Lisesi'nde tamamladı. Ardından bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördü.
Öğrencilik yıllarında Adalet Cimcoz, Tahir Alangu gibi yazar ve çevirmenlerinin yazılarını daktiloya çekerek geçimini sağlamaya çalıştı ve yazarlık mesleği ile tanıştı. Üniversite öğrenimi sırasında bir yandan da Gençlik Tiyatrosu'nda amatör tiyatroya başladı. Sonrasında hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti.
Yedek subay öğretmenliği sırasında ilk oyunu olan “Aykırı”'yı yazdı. Oyun, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda sahnelendi. Sanatçı, bu toplulukta dramaturg ve oyuncu olarak işe başladı. Aynı yıl, Yılmaz Güney'in özel senaristi olarak çalışmaya başladı. Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını koymadı.
1967'de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen'le birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. “Devri Süleyman” adlı oyunu yazdı ve yönetti.
1969'da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başladı. Haftalık Yeni Ortam dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 12 Mart darbesi sırasında tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra günlük bir gazeteye dönüşen Yeni Ortam'da yazı işleri müdürü oldu ve aynı gazetede köşe yazıları yazdı. 12 Mart sonrasında kurulan ilk sosyalist parti olan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kurucuları arasına katıldı. Partinin kurucularından Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten oğlu Ekim Engin dünyaya geldi.
1974 yılında eşi Oya Baydar ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile “İlke” dergisini kurdu. 1976'da “Politika” gazetesinin genel yayın müdürü oldu. Bu gazetede “Tırmık” adlı köşesinde, köşe yazıları yayımlamaya başladı; yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı.
1980'de tutuklu olduğu sırada bir başka davadan ötürü yedi buçuk yıl hapse mahkûm oldu ancak bir yanlışlık sonucu tahliye edilince Haziran 1980'de yurtdışına gitti. 12 Eylül darbesinden sonra 12 yıl boyunca yurda dönemedi; yaşamını siyasi mülteci olarak Almanya'da sürdürdü. Bu arada sürmekte olan davaların sonuçlanması nedeniyle gıyabında ağır hapis cezalarına çarptırıldı.
Aydın Engin, Almanya'ta taksicilik yaptığı yıllarda
1991'de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye'ye döndü; kısa süre Sağmalcılar Cezaevi'nde hapis yattı. 1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde habercilik ve köşe yazarlığı yaptı. 2002'de Cumhuriyet'ten ayrıldı. BirGün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos'ta köşe yazıları yazmaya başladı. T24 internet gazetesinin kuruluşuna katıldı. 2015 Ağustos ayında yeniden Cumhuriyet gazetesine döndü.
1 Kasım 2016'da Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Engin, yurt dışınaçıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Engin, T24'te köşe yazarlığına devam etmekteydi.