Furkan Vakfı yürüyüşüne gazlı coplu müdahale

Furkan Vakfı destekçileri 8 tutuklu gönüllüsünün serbest bırakılması için yapılmak istenen eylemde polisin gazlı coplu müdahalesiyle karşılaştı.

Alparslan Kuytul’un başında olduğu Adana’da Furkan Vakfı destekçileri, tutuklu 8 mensubu için Adana Seyhan’da bulunan Cevat Yurdakul Caddesi’nde yapmak istedikleri eylemde polisin sert müdahalesi ile karşılaştı.

Furkan Vakfı'nın paylaştığı görüntülerde eylemcilere biber gazı ve plastik mermilerle müdahale edilirken vakıf sosyal medyadan paylaştığı ifadelerde “Emniyete Hukuksuz Talimat Veren Bakan İstemiyoruz! Soylu’nun talimatıyla gözü dönmüş polisler Furkan Hareketi mensuplarını adeta cop yağmuruna tuttu! Muhalif Sesleri Susturan Bakan İstemiyoruz!” diye belirtti.

Furkan Vakfı'nın resmi Twitter hesabından paylaşılan görüntülerde polisin çok sayıda eylemciyi copladığı anlar kameralara yansırken, #AdanaEmniyeti etiketi trendlere girdi. Emniyet yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmadı. Basın açıklaması yapmak isteyen Kuytul’un "polis tarafından alıkonduğu" iddia edildi.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Alparslan Kuytul, "Çıldırmış gibiler, canavarlaşmışlar ve vahşileşmişler! İnsan bu şekilde ancak bir düşmanına vurabilir" ifadelerini kullandı.

Soylu: O görüntülere soruşturma başlatıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adana’da İslamcı Furkan Vakfı üyelerine yönelik polis müdahalesi hakkında açıklama yaptı.

Soylu, “Orantısız güç uygulamak, bizim yöntemimiz olmamalı idi” dedi ve soruşturma başlatıldığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Yıllardır her hafta yasa dışı gösteri yapan 'Kuytulcu'lar, tüm uyarılara rağmen bugün Adana’da nevruz ile eş zamanlı yasa dışı gösteri yapmışlardır.

Kuytulcuların uzun zamandır tüm tahrik, hakaret ve istismarlarına güvenlik güçlerimiz hep sabırla orantıyla mukabele etmişlerdir.

Ancak bugün, tüm tahrik, hakaret ve istismara rağmen orantısız güç uygulamak, bizim yöntemimiz olmamalı idi.

Adana Valiliğimizce, gerekli soruşturma başlatılmıştır.

Valilikten açıklama

Kapatılan Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı üyelerinin izinsiz yürüyüşüne ilişkin açıklama yayınlayan Adana Valiliği, göstericilerin mukavemeti sonucu 37 polisin yaralandığını, orantısız müdahalede bulunduğu tespit edilen 2 memur hakkında ise soruşturma başlatıldığını duyurdu. Adana Valiliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün HDP öncülüğünde yapılan Nevruz kutlamaları kapsamında bir etkinlik düzenlenmiş, aynı tarih ve zamanda bu nevruz etkinliğinin yapıldığı alanın çok yakınında bir yerde herhangi bir izin alınmaksızın Furkancılar tarafından da korsan etkinlik düzenlenmesi için taraftarlarına çağrıda bulunulmuştur. Yaklaşık 1500- 2000 kişilik Furkan grubunun çağrısına uyan şahıslar, saat 14.00’te ilimizin 9-10 noktasında toplanarak gruplar halinde yürümek istemişlerdir.

Kendilerine bu etkinliğin yasa dışı olduğu ve dağılmaları konusunda yapılan uyarıları dikkate almadan korsan etkinliği yapma konusunda ısrarcı olmuşlardır. Bu grup, aylardan beri yasa dışı gösteri yürüyüşü yapmış, gruba her defasında müsamaha gösterilmiş ve hiçbir güç kullanılmamıştır.

Ancak son dönemde yapılan eylemler kamu düzenini bozmaya, şehirdeki günlük hayatı etkilemeye başlamıştır. Yapılan etkinliğin yasa dışı olduğu hatırlatılıp, dağılmaları hususunda yapılan uyarılara rağmen dağılmayan gruplara, kademeli olarak müdahale edilmiş ve gruplar dağıtılmıştır.

Dağılmamakta ısrar eden bazı gruplara, şehrin çeşitli yerlerinde müdahale edilmiştir. Bu gruplar yapılan ikazlara uymadıkları gibi görevli polislere mukavemette bulunup saldırmışlar.

Bu saldırı ve arbede sırasında 37 polis memurumuz çeşitli yerlerinden yaralanmıştır (bir memurumuzun ayağı kırılmıştır). İlgililerin dağılması için yapılan müdahale sırasında iki polis memurumuzun göstericilere orantısız güç kullanıldığı tespit edilmiş olup, konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır."