Fettah Tamince vergi kaçırmada hızını alamadı: Paradise Papers'de de var

Fettah Tamince vergi kaçırmada hızını alamadı: Paradise Papers'de de var
Erdoğan'a aşkını itiraf eden ve daha önce Panama Belgelerinde de yer alan iş adamı Fettah Tamince Paradise Papers'de de çıktı.

Paradise Papers sızıntısının detayları ortaya çıkmaya devam ediyor. Belgeler şimdiye kadar Başbakan Binali Yıldırım'ın çocuklarının off-shore şirketleri olduğunu ortaya koymuş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak ve ağabeyinin de vergi cennetleri ile bağlantısını gözler önüne sermişti.

Paradise Papers ekibinde yer alan Cumhuriyet'ten Pelin Ünker'in 'Off-shore'un gizli dünyası' başlıklı yazı dizisinin bugünkü bölümüne göre, bir konuşmasında Erdoğan'a 'âşkını' itiraf eden ve daha önceki sızıntı Panama Belgelerinde 4 off-shore şirketi olduğu ortaya çıkan iş adamı Fettah Tamince'nin 4 off-shore şirketi daha varmış.

Rixos Hotels Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, daha düşük vergi ödemek için sıklıkla off-shore’a müracaat ediyor. Öyle ki Panama Belgeleri’nde Britanya Virjin Adaları’nda dört off-shore şirketi ortaya çıkan Tamince, bu kez Paradise Papers sızıntılarıyla yeniden gündeme geldi.

FETTAH  TAMİNCE'DEN 8 OFF-SHORE ŞİRKET!

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının, off-shore hizmet sağlayıcıları Appleby ve Asiaciti ile gizlilik politikası uygulayan 19 farklı yargı yetkisi alanındaki hesaplarını ifşa eden Paradise Papers’a göre Fettah Tamince’nin Malta’da üç, Britanya Virjin Adaları’nda bir şirketi daha bulunuyor. Tamince’nin off-shore şirket sayısı böylece sekize yükseliyor.

Fettah Tamince, Britanya Virjin Adaları’nda ortak olduğu şirket üzerinden ise Maldivler’de otel yatırımı anlaşması yapıyor. Tamince, eylül ayında Dünya gazetesine verdiği röportajda Rixos olarak 2018’de Maldivler’de otel açacaklarını duyurmuştu.

Bir dönem Fethullah Gülen’e yakınlığını gizlemeyen, 17-25 Aralık’tan sonra ise hükümetin yanında saf tutan Tamince, Haliçport başta olmak üzere devletten aldığı ihalelerle biliniyor. Tamince, ihaleleri Türkiye’de alırken sıra vergi ödemeye geldiğinde vergi cennetlerini tercih ediyor.

Otel yatırımlarını off-shore şirketler üzerinden yürüten işadamı Tamince’nin ortakları arasında 2016 sonunda kara para aklama, sahtecilik, dolandırıcılıktan tutuklanıp bir ay ev hapsinde kalan İsrailli milyarder işadamı Beny Steinmetz ve Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan ile olan ticari ilişkileriyle gündeme gelen Palmali Holding’in sahibi Azeri armatör Mübariz Mansimov da var.

FETTAH TAMİNCE MANSİMOV İLE ORTAK

Mansimov, Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen, kardesi Mustafa Erdoğan ve Bilal Erdoğan’ın şirketi BMZ’ye ait gemileri kiralayan isim olarak biliniyor. Azeri iş adamının son olarak Bilal Erdoğan ile Malta’da ortak şirket kurduğu iddia edilmişti.

Fettah Tamince ise Malta’da kayıtlı Tampal Trade Holding Company Limited adlı şirkette Mübariz Mansimov ile ortak görünüyor. Tampal Trade Holding Company Limited 20 Temmuz 2012’de kurulmuş. Şirketin Ağustos 2016’ya kadar aktif olduğunu gösteren belgeler var. Faaliyet konusu ise belirsiz. Tamince, şirketin kuruluş amacıyla ilgili soruları cevapsız bıraktı.

İncelediğimiz belgelere göre Fettah Tamince’nin Malta’da Tampal Trade Holding Company Limited dışında iki şirketi daha bulunuyor. Bunlar; World Luxury Properties Holding Ltd, 4 Navigation Limited. Tamince, Britanya Virjin Adaları merkezli Depezar Services Ltd, Sembol Ltd, Rogor Asset Management SA, Althorn International SA, Hazara Asset Management SA şirketlerinin de hissedarı.

Bu şirketlerle ilgili kamuya açık kaynaklarda herhangi bir bilgiye ulaşılmıyor. Rixos Hotels Grubu’nun söz konusu şirketlerle ilişkisi olup olmadığı ise bilinmiyor. Fettah Tamince, konuyla ilgili Cumhuriyet'in sorularına yanıt vermedi.

İlgili Haberler
Etiketler :