Fesih kararı gecikiyor, ipler geriliyor! DEM Parti'li Temelli: İpe un sermeye son verin

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Abdullah Öcalan'ın çağrısının ardından iktidar cephesinden herhangi bir adım gelmediğini söyleyerek sert çıktı. Silah bırakma meselesinin iktidar tarafından bir "oyalama mottosu" olduğunu söyleyen Temelli, "İpe un sermeye son verin" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısı ile başlayan yeni süreç, DEM Parti heyetinin İmralı ziyaretleriyle devam etmişti. İmralı heyeti, söz konusu ziyaretlerin dışında siyasi partiler ile de görüşmeler gerçekleştirmiş sürecin sonunda ise terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısı okunmuştu.
Öcalan'ın çağrısının ardından PKK'nın ne zaman silah bırakacağı, örgütün kendini fesetmesi için ne gibi adımlar atacağı açıklanmamıştı. Henüz herhangi bir takvimin oluşmadığı yeni süreç belirsizlik dönemine girdi. DEM Parti kanadı silah bırakma çağrısının ardından iktidardan adım beklerken masanın karşısındaki Cumhur İttifakı'ndan yeni bir açıklama gelmedi.
SON TEMAS BAYRAMDA YAŞANDI
AKP ve MHP, son olarak Ramazan Bayramı vesilesi ile DEM Parti ile görüşmüştü.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topcu, DEM Parti ile yapılan görüşmede, "Çağrının yapılması, ikinci çağrının yapılması ve özellikle silahların bırakılıp devlete teslim edilmelerinden sonra çok daha hızlı bir şekilde devam edecektir diye düşünüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ise "Sizin ortaya koyacağınız parti olarak, iktidar bloku olarak kararlı iradenin çok büyük bir anlamı ve değeri var. Artık sözler söylendi. Ötelenemez, ertelenemez sözler söylendi. Geciktirilmeden de bu sözlerin gereğinin yerine getirilmesi gerekiyor" diye karşılık vermişti.
AKP Adıyaman Milletvekili Resul Kurt ise DEM Parti'ye gerçekleştirdikleri bayramlaşma ziyaretinde, "İmralı büyük bir sorumluluk aldı, çağrıda bulundu. Bu çağrının karşılık bulması toplumda artık bu dönemde, bu çağda silahların değil barışın, dostluğun konuşulması, çiçeklerin konuşulması, insanların huzurla işlerine, güçlerine gitmelerinin sağlanması gerekiyor. Ümit ediyorum ki bu süreç en kısa zamanda tamamlanır” diye konuşmuştu.
HATİMOĞULLARI "ADIM GÖREMİYORUZ" DEMİŞTİ
Bayramlaşma ziyaretlerinin ardından sürece ilişkin dikkat çeken bir açıklama gelmedi. Geçtiğimiz gün DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları yaptığı açıklamada, "DEM Parti olarak çalışıyoruz ama henüz iktidar ve devletten bu anlamıyla atılmış somut bir adım göremiyoruz" dedi.
TEMELLİ'DEN YENİ AÇIKLAMA
Son olarak sürece dair DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli'den açıklama geldi. TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Temelli, iktidarın Öcalan'ın çağrısının ardından adım atmamasını eleştirdi.
Temelli şu ifadeleri kullandı:
"İktidar, 27 Şubat’tan bugüne kadar adeta bir donma hali yaşıyor. Sürekli aynı şeyi duyuyoruz iktidardan, ‘Kongrelerini yapsın PKK, silah bıraksın.’ Peki kongreyi nasıl yapacaklar? Kongrenin nasıl yapılacağına dair hiçbir adım yok. Güvenliği, hukuku, kongrenin yapılma koşullarının konuşulması, kongreye Sayın Öcalan’ın nasıl katılacağı, hangi iletişimle orada bulunacağı... Bunlarla ilgili hiçbir şey konuşulmuyor. Silah bırakma meselesinin aslında oyalamanın bir mottosu olduğunu, görünen kısmı olduğunu, arkasında büyük bir oyalamanın olduğuna herkes tanıklık ediyor. İpe un sermeye son verin. Ciddi, sahici olun, toplumun beklentilerini karşılayacak barış adımını atın. Demokratik toplumun gereği neyse o konuda da Meclis hazırdır. Meclis komisyon kurmaya ve müzakereleri geliştirmeye hazırdır."