Fabrikaların satışının bedeli ülkeye ağıra mal olacak
Şeker fabrikalarının mevcut özelleştirme politikası ile bugüne kadar yapılan özelleştirmelerde birçok fabrika kapansa da şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde toplu bir üretimden çekilme yaşanacak. Bunun bedeli ise ülkeye ağır olacak.
Şeker fabrikalarının ‘özelleştirme’ adı altında satılmasına yönelik kamuoyunda tepkiler artarken, hükümet fabrikaların satılmasında ısrarlı görünüyor. Milli Gazete'nin haberine göre satışa çıkarılan 14 fabrikanın mevcut şartlarda özelleştirilmesi durumunda 10 tanesi üretimden çekilecek. Hükümet buna rağmen burada geri adım atmazsa; ‘yol yapan ancak fabrika kapatan hükümet’ olarak tarihe geçecek.
ÜRETİM BÜTÜNLÜĞÜ
Türkşeker bünyesinde bulunan 25 şeker fabrikası, bir bütün olarak yani üretim bütünlüğü korunduğu için bugüne kadar varlığını koruyabildi. Bu 25 fabrikanın içinde kârlı fabrikaların yanı sıra sosyal amaçla kurulmuş fabrikalar da bulunuyor. Kârlı fabrikalarda şeker düşük maliyetle üretilirken, sosyal amaçlı fabrikalarda yüksek maliyetle üretim sürdürülüyor. Ancak üretim bütünlüğünden dolayı toplam maliyet aşağıya çekildiği için sosyal amaçlı fabrikalarda ayakta kalarak, bulundukları bölgelerde pancar üretiminin devamlılığını sağlıyorlar.
"YOL YAPAN ANCAK FABRİKA KAPATAN HÜKÜMET"
Bu tabloya göre hükümet her ne kadar fabrikalarda üretimin devam edeceğini iddia etse de 10 fabrika üretimden çekilmek zorunda kalacak. Fabrikaların kapanması yanında Orta Anadolu’da pancar üretimi ciddi anlamda tehlikeye girecek. bunun faturası ise ülke ekonomisi ve tarımına ağır olacak. Hükümet ise ‘yol yapan ancak fabrika kapatan hükümet’ olarak tarihe geçecek.
Türkşeker, 2017 şeker satış fiyatını 2,79 TL olarak belirlerken, Afyon, Çorum, Ilgın ve Kırşehir Şeker Fabrikaları'nın üretim maliyetlerinin şeker satış fiyatının altında gerçekleştiği görülüyor. 2017 şeker üretim maliyeti Afyon Şeker Fabrikası’nda 2,60 TL, Çorum Şeker Fabrikası’nda 2,74 TL, Ilgın Şeker Fabrikası’nda 2,46 TL ve Kırşehir Şeker Fabrikası’nda 2,26 TL olarak gerçekleşti.
Diğer 10 fabrikada ise üretim maliyetleri; Alpullu’da 5,36 TL, Bor’da 2,89 TL, Burdur’da 2,87 TL, Elbistan’da 2,98 TL, Erzincan’da 3,07 TL, Erzurum’da 3,15 TL, Kastamonu’da 3,48 TL, Muş’ta 3,48 TL, Turhal’da 3,52 TL ve Yozgat’ta 3,01 TL olarak gerçekleşti.