Etnografya Müzesi de yandaşa emanet

Etnografya Müzesi de yandaşa emanet
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Etnografya Müzesi’nin restorasyonunu eski AKP Karabük İl Başkan Yardımcısı Cengiz Ünal’ın şirketine yaptıracak, yaklaşık 13 milyon TL ödeyecek.

Ankara’nın simgeleri arasında gösterilen ve 1930 yılında açılan Etnografya Müzesi için milyonlarca liralık restorasyon ihalesi düzenlendi. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı 29 Mart’ta “Ankara Etnografya Müzesi Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi İşi” adı altında bir ihale düzenledi. "Belli istekliler arasında düzenlenen" ihaleyi 12 milyon 965 bin TL teklif veren Boğaziçi Kent Yapı Turizm İnşaat Taşımacılık Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin aldığı açıklandı. BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, 6 Nisan tarihinde şirket ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan sözleşmeyle de restorasyon çalışmalarının 24 Ekim’e kadar tamamlanması istendi.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, eski AKP Karabük İl Başkan Yardımcısı ve Karabük MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkan Yardımcısı Cengiz Ünal milyonlarca liralık restorasyon ihalesini alan Boğaziçi Kent Yapı Şirketi’nin kurucuları arasında yer alıyor. Ancak, şirketin 7 Ekim 2019 tarihli genel kurul kararına göre de Ünal, şirketteki hisselerini yeğeni Bekir Uluçay’a devretti. Şirket, 2014 ile 2022 yılları arasında kamu kurumlarından toplam 42 milyon 223 bin TL değerinde 12 ayrı ihale aldı.

Aldıkları ihale de değil

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 19 Kasım 2019 tarihinde “Ankara Resim Ve Heykel Müzesi 2019 ve 2020 yılları Sari Restorasyonu” adı altında ‘Belli istekliler arasında’ düzenlenen ihaleye 14 şirket katıldı. Ancak ihalede sadece dört şirketin teklifi geçerli sayıldı ve ihaleyi, 17 milyon 801 bin TL teklif veren Boğaziçi Kent Yapı Şirketi’nin kazandığı açıklanmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Bağlı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, 4 Ekim 2019 tarihinde de “Ankara Resim Ve Heykel Müzesi Envanterine Kayıtlı Özgün Yağlı Boya Tablolarının Onarımı İle Grid Tablo Asma Sistemi Yapımı” adı altında bir ihale düzenledi. Kamu İhale Kanunu’nun tartışmalı pazarlık usulüyle düzenlenen İhaleye üç şirketin katıldığı belirtilirken 623 bin TL teklif veren Boğaziçi Kent Yapı Şirketi almıştı.