Erdoğan’dan ucuz konut vaatleri

Erdoğan’dan ucuz konut vaatleri
Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası yaptığı konuşmada 'Sosyal Konut Projesi'ni duyurdu. Erdoğan, "İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımız için hayata geçeceği proje hayata geçmek üzere. Vatandaşımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız" dedi.

Saat 16.55'te başlayıp, 2,5 saat süren Kabine toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

'Enflasyonun sembolü bedeller ödemeye devam ediyoruz' Erdoğan, "Mevcut sıkıntılarımızın üstesinden, çok çalışarak, sabrederek geleceğiz. Fırsatlar, ödediğimiz bedellerden daha çok olduğunu bilerek devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca 'Sosyal Konut Projesi'ni duyuran Erdoğan, "İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımız için hayata geçeceği proje hayata geçmek üzere. Vatandaşımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız" dedi.

Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları şu şekilde;

İnancımızda ve medeniyetimizde önemli bir yeri olan Muharrem Ayı'nın 10. günün Aşure günüdür. Tutulan oruçlarla, yapılan ibadetlerle temizlenmenin. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişi aynı zamanda bu günde hüzün ve matem günüdür. Muharrem ayının milletimizle beraber tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

'Tahıl krizinin aşılması tamamen ülkemizin gayretlerinin ürünüdür'

Rusya ve Ukrayna tarafıyla her seviyede görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Tahıl krizinin aşılması konusunda atılan adımın tamamen ülkemizin gayretlerinin ürünü olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Guterres bunu teşekkürleriyle ifade etti. Artık bugün adım atıldı ve gemiler de yola çıktı.

İstanbul'da 22 Temmuz'da yapılan anlaşmalar, Rusya-Ukrayna pazarındaki çözümün açısından tarihi bir dönüm olmuştur. Bu süreci takip edecek Müşterek Koordinasyon Merkezi, 23 Temmuz'da faaliyete geçti.

Tahıl yüklü gemi Odessa'dan hareket etti. Bu gemi İstanbul Boğazı'na ulaştığında, Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM uzmanları tarafından kontrol edilecek. Benzer diplomatik çalışmaları enerji başta olmak üzere diğer alanlara da teşbil edebiliriz. Rusya-Ukrayna savaşının iki taraf açısından da adil bir barış için sona ermesi için çok çaba sarf ettik.

Her ne kadar muhalefet idrak edemese de öncülüğümüzde başlayan çalışma, önemli bir diplomatik başarıdır. İnşallah enerji başta olmak üzere diğer alanlarda da devam ettirebiliriz. MGK Temmuz ayı toplantısında NATO'dan teröre, Yunanistan'dan Kıbrıs'a kadar enine boyuna değerlendirdik.

70 bin kişinin katıldığı Kayseri'deki törende, alana ulaşana kadar halkımızın ilgisi bizler için teveccühtü. Ordu'da ise fındık alım fiyatlarını açıkladık. Orada büyük bir katılımın olduğu, 55 bin kişinin katıldığı Ordu'daki toplantı, cadde boyunca bütün halkımızın ilgisiyle ayrı bir heyecan vesilesiydi.

'Son 20 yılda insanların hak ve özgürlük beklentilerini karşıladık'

Allah ömür ve milletimiz destek verdikçe büyük Türkiye inşa yolunda mücadele etmeyi yeni eserler hizmetler kazandırmayı sürdüreceğiz. Son 20 yılda ne yaptık? Sadece başlıklarıyla ve birer cümleyle ifade edecek olacaksak, demokrasiyi vesayetin zincirinden kopararak insanların hak ve özgürlük beklentilerini karşıladık.

Ulaşımdan enerjiye sanayiden spora kadar ayağımızdaki geri kalmışlık prangasını söküp attık. Mafyatik yapılara göz açtırmayarak, güven iklimi tesis ettik. Siyasi, ekonomik diplomatik gücünü herkese kabul ettirerek haklarımızı ve çıkarlarımızı savunabileceğimiz bir devlet haline geldik.

İmkanları artmış, potansiyeli genişlermiş, alt yapısı tamamlamış, öz güveni artmış bir ülke olarak her alanda hedeflerimizi büyüttük. Gelecek 1 yılımızı bile göremediğimiz bir yerden, bugün 2053 vizyonunu inşa etmeye başlamış bir ülke konumuna geldik.

'Sıkıntılarımızın üstesinden, çok çalışarak, sabrederek geleceğiz'

Son dönemde enflasyonun sembolü bedeller ödemeye devam ediyoruz. Mevcut sıkıntılarımızın üstesinden, çok çalışarak, sabrederek geleceğiz. Fırsatlar, ödediğimiz bedellerden daha çok olduğunu bilerek devam edeceğiz.

Ülkemize yapılan iç ve dış dayatmayı reddediyoruz, zerre taviz vermiyoruz. İmkan ve dirayete sahip olarak yolumuzda kararlılıkla yürüyoruz. Bu anlattıklarım hikaye değil, senaryo değildir. Eski Türkiye'yi yaşamamış gençler, büyüklerine sorarak ya da araştırmayla gerçeklere ulaşabilir.

Doğruyu eğriden ayırmaz ya da unutursak aynı felaketleri yaşamaya karşı bu tür hatırlatmaları yapıyoruz.

Ya faiz kur enflasyon denklemine uygun şekilde finansal sıkılaştırmaya gidip 10 milyon vatandaşın işsiz kalmasına yol açacaktık, ya da istihdam odaklı yeni bir yola girecektik. Bir ara 26,5 milyona kadar gerileyen istihdamın maliyetlerini en iyi biz biliyoruz. Bu nedenle tercihimizi vatandaşların geleceğinden yana kullandık. Bu sayede dünya küçülürken biz üreterek büyüdük. İhracatımızı 250 milyar dolar sınırına getirdik. Bu sayede dünyada istihdam azalırken biz 31 milyon sınırına dayanarak en yüksek rakama ulaştık. Geçtiğimiz yılki yüzde 11'lik büyümeyle G20'de ilk sıraya yükseldik.

Veriler, 2022'yi 47 milyon turist ve 37 milyar dolar turizm geliriyle hedeflerimizin üzerinde bir seviyeyi kapatacağımıza işaret ediyor.

'Bay Kemal fındık fiyatlarından rahatsız oldu'

Ordu'da fındık fiyatlarını açıkladık, Bay Kemal rahatsız oldu. "Ben 72 TL söylemiştim" diyor. Yahu sen düşünmeye yine devam et, senin sırtında küfe yok. Sen hala düşünce aleminden bahsediyorsun, biz icraattan bahsediyoruz Bay Kemal, senin icraatın var mı, yok. 72 TL düşünüyormuş, yavru ortağı da 75 düşünüyormuş. Bunlar tahminlerle konuşuyor, -cek, -cak, diye konuşuyor. Vatandaşın gönlünden geçeni meydanda açıkladık, meydan o zaman patladı.

Enerji fiyatlarındaki bu dengesizlik olmasaydı, mayıs ayı itibariyle 12 aylık cari işlemlerde 34,5 milyar dolar fazla verecektik. İnşallah, hiç endişe etmeyin, o günleri de göreceğiz. Vatandaşlarımızı mevcut kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanmaya davet ediyorum.

Vatandaşlarımdan, dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarını, basit tedbirle daha verimli kullanmak suretiyle, hem aile bütçelerine hem milli bütçeye katkı sağlamalarını istiyorum. Bunun için hanelerdeki ısı yalıtımı çalışmaları için daire başı 50 bin liraya kadar uygun şartlı kredi imkanı sunuyoruz. Enerji yalıtımı konusunda eksiği olan tüm vatandaşlarımızı bu imkandan yararlanmaya çağırıyoruz.

'Enflasyon düşüş trendine girecek'

Kur koruma mevduat ve katılım hesapları büyük ilgi gördü. Kredileri; yatırımı, istihdamı teşvik eden alanlara yönlendiriyoruz. Döviz kuruna etki edecek durumlarda sınırlandırıyoruz. Ticari kredilerde ilk sırayı imalat sanayii alıyor. Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun belirgin bir düşüş trendine gireceğini ümit ediyoruz.

Sosyal konut projesi

TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 175 bin vatandaşımızı ev sahibi yaptık. Ekonomik, güvenli konut üretiminde dünyada eşi benzeri bulunmayan bir başarı ortaya koyduk. 100 bin sosyal konut için çıktığımız çağrıya 10 katı talep aldık.

İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımız için hayata geçeceği proje hayata geçmek üzere. Vatandaşımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız. İnşaat sektörünü canlandırıp, insanımızın erişebilir şartlarda ev sahibi olmasını sağlayacağız. Bu proje kiraların düşmesini de sağlayacak. Şehit yakınları ve gazilerimize özel bir kontenjan ayıracağız. Yeni evlenecek gençlerimiz de kota sahibi olacak. Hazırlıklar bitmek üzere önümüzdeki günlerde detaylarını duyuracağız.

Öğrenci yurdunda tatil için yaş sınırı yükseldi

Bir müjdede gençlerimize vermek istiyorum. Gezmek isteyen gençlerimize yurtların kapılarının açıldığını duyurmuştuk. Çok talep geldi. Onlardan gelen istekler doğrultusunda yaş aralığını 18-25'ten 18-30'a yükselttik."