Erdoğan'a bir yetki daha geliyor! Komisyonda kabul edildi

Erdoğan'a bir yetki daha geliyor! Komisyonda kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP tarafından sunulan düzenlemeyle, rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, geçtiğimiz hafta AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri tamamlandı.

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK'nın bazı maddelerini iptal etmesi üzerine yapılan yeni düzenlemeleri içeren teklifin, önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor.

Komisyonda kabul edilen düzenlemeye göre, çeşitli sebeplerle kuvvet komutanlıklarının rütbe oranlarında oluşabilecek eksiklik veya fazlalıklar durumunda, personel ihtiyacını karşılamak amacıyla rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek.

2 BİNİN ALTINDAKİ BELEDİYELER KÖY OLACAK

Belediye Kanunu’nda öngörülen değişiklik kapsamında, bir yerleşim yerinde belediye kurulması için gerekli olan dosya, o ilin valisinin görüşüyle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulacak ve bu doğrultuda belediye kurulabilecek. Yeni yerleşim alanlarında ve nüfusu 5 bini geçen bölgelerde belediye kurulması mümkün olacak.

Nüfusu 50 bin ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5 bin metreden daha yakın konumda bulunan belediye ya da köyler, eğer genel imar düzeni veya temel altyapı gereksinimi bulunuyorsa tüzel kişilikleri sona erdirilerek mevcut belediyeye dahil edilecek. Ayrıca nüfusu 2 binin altına inen belediyeler, köy statüsüne geçirilecek.

"Birleşme, katılma ya da tüzel kişiliğin kaldırılması" sonucu ilk mahalli idare seçimine kadar tüzel kişiliği devam edecek olan belediye ve köylerde, bu işlemlerin yapıldığı tarihten itibaren yeni nazım veya uygulama imar planı hazırlanmayacak; gerekli olan değişiklikler ve tüm imar uygulamaları, katılım sağlanan belediyenin uygun görüşü doğrultusunda yapılacak.

ÖĞRENCİLERE BARINMA HİZMETİ

Öğrencilere özel barınma hizmeti sunan kurumlarla ilgili düzenlemeler de değiştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu’nda yer alan izin ve ruhsat hükümleri, bu tür kurumlara uygulanmayacak.

Bu kurumlara kuruluş izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı; ortaokul ve lise düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim düzeyinde ise Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilecek. Bakanlıklar, bu yetkilerini valiliklere devredebilecek. Konuya ilişkin detaylar yönetmelikle belirlenecek.

YÖK ÜYELİKLERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK

Yükseköğretim Kanunu’nda yapılacak düzenlemeyle birlikte, Yükseköğretim Kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Kurul; rektörlük veya öğretim üyeliği görevlerinde başarılı olmuş profesörler arasından seçilen 7 kişi, üst düzey kamu görevlileri veya emekli olanlar arasından seçilen 7 kişi ve Üniversitelerarası Kurulca belirlenip Cumhurbaşkanı tarafından atanan 7 profesörden oluşacak. Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilen adaylar, bir ay içinde atanmazsa, yeni adaylar iki hafta içinde belirlenmediği takdirde Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapabilecek. Kamu kurumlarından seçilen üyeler, görev yaptıkları kurumlarla ilişiklerini sürdürebilecek.

SENDİKALARA YARDIM YETKİSİ

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na göre yapılacak düzenlemeyle; sendika ve konfederasyonlar, yangın, sel, deprem gibi afetlerde, üyelik şartı aranmadan ve nakit varlıklarının %10’unu aşmamak kaydıyla, kamu yararına çalışan dernekler, vergi muafiyetine sahip vakıflar ve kamu kurumlarına konut, sağlık ve eğitim tesisleri için ayni ve nakdi yardım yapabilecek.

Kaynak:ANKA Haber Ajansı