Erdoğan: Taliban ile görüşüldü, yine görüşülür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek yolculuğu öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı. Taliban ile görüşüldüğünü ifade eden Erdoğan, "Gerekirse yine görüşülür" dedi. Erdoğan, Taliban'ın Türkiye'ye Havalimanı’nın işletilmesini teklif ettiğini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek yolculuğu öncesi Atatürk Havalimanı'nda dün Afganistan'ın başkenti Kabil'de havalimanında gerçekleşen terör saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taliban ile görüşme yapıldığını ifade eden Erdoğan, Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye'ye teklifte bulunduğunu dile getirdi. 

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan şunları söyledi:

Afganistan'da güvenliğin ne kadar önemli olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Bizim şu an için Afganistan'da önceliğimiz vatandaşlarımızı Afganistan'dan tahliyesidir. Afganistan'dan ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızla ilgili gerekli planlamaları titizlikle yaptık ve peyderpey gelmek isteyen gelmek isteyen vatandaşlarımız geliyorlar.

Bu tahliyeleri, havalimanındaki olağanüstü şartlarda şu ana kadar başarıyla gerçekleştirdik. Gelen vatandaşlarımızın da memnun olduklarını görüyoruz.

Afganistan'da görev yapan TSK personelimizin tahliyesi de devam ediyor. Burada güzergahımız daha çok Kabil Askeri Havalanı'ndan İslamabad'a gidip, oradan da THY'nin uçakları ile gerek sivil gerek askeri heyetlerimizi ülkemize getiriyoruz. Bu süreç boyunca Afgan halkının huzuruna, istikrarına çok önemli katkılar sağladık. 20 yıldır Türkiye gerek devletiyle gerek sivil yatırımcılarıyla hep Afganistan'da yer almıştır. 

'Kimseden izin almak gibi bir lüksümüz yok'

"Talibanla temas devam ediyor mu? Türkiye'nin Afganistan konusunda bundan sonraki yol haritası ne olacak?" sorusuna yanıt veren Erdoğan şu yanıtı verdi: 

"Kimlerin  nasıl, ne tür noktada eleştiriler yaptığını bilemem. Herkesin eleştiri hakkı vardır. Bizim de kiminle, nerede, ne zaman görüşmeler yapacağımıza dair kimseden izin almak gibi bir lüksümüz de yoktur. Biz şu anda büyükelçiliğimizi Kabil Havaalanı içerisindeki askeri alana taşıdık. Büyükelçiliğimiz orada bu tür faaliyetlerini sürdürüyor. Görüşmelerimizin ilkini de orada Taliban ile ilgili olarak ilk görüşme 3,5 saat sürdü. Ondan sonraki süreçlerde de gerekirse bu tür görüşmeler yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmeler ile süreci sağlıklı yürütme peşindeyiz. Onların beklentileri, bizim beklentilerimiz nedir bütün bunları görüşerek yapacaksınız. Bu insanlara şunu da demek lazım. Diploması işte budur"

'300 bin Afgan göçmen var'

Afgan göçüne ilişkin de konuşan Erdoğan, "Bunlar hep söylüyorum ya yalan terörü estiriyorlar. Nedir söyledikleri? Şu an Türkiye'de 1.5 milyon Afgan göçü söz konusu. Afgan göçmen var. Ben size resmi rakam söylüyorum, 300 bin. Bay Kemal ve izinde gidenler bunu 1.5 milyon gibi açıklıyorlar" dedi. 

Taliban'dan teklif

"Taliban ile gerektiğinde görüşme yaparız" diyen Erdoğan, "Şu anda Taliban hatta Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var bize. Güvenliği biz sağlayalım, işletmeyi siz yapın diyorlar. Bu konuda bile henüz verilmiş bir kararımız yok. Çünkü orada her an her türlü ölüm vs mümkün" ifadesini kullandı. 

BBC'nin haberi 

Erdoğan sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Arkadaşlar öncelikle siz bu muhalefetin bu tür iftiralarda hiçbir zaman özür dilediğini duydunuz mu? Karakterinde böyle bir şey yok. Kalktılar Merkez Bankası'yla ilgili ciddi yalanlar uydurdular. Döviz rezervi bakın nerelere çıktı. Bunların özür dilemesi söz konusu mu? Döviz rezervi 115 milyar dolarları bulacak. Bunlarda böyle bir şey yok. Hayatları yalan. Bulmuşlar bir kadın yalan makinesi. BBC'nin yalan söylemesini anlarım da bunları böyle görmek istemezdik. Bu ülkenin ana muhalefetisin. Bu kadar yangın sel felaketleri oldu. Lehte açıklamalarını duydunuz mu? AFAD'ın yardım toplamasına bile karşı çıktılar. Eğer şu anda AFAD'a destek olmak isteyenler göğüslerini gere gere yardım edebilirler. Çünkü AFAD topladığı yardımlarla önemli.

AFAD'a nakdi yardımını yapabilirsin bundan güzel bir şey olabilir mi? Her şey kayıtlı adımları atıyoruz. Bizler gerek selde gerek yangın afetinde hepsindeki çalışmalardan memnunuz."