'Erdoğan-Putin yakınlaşmasına ABD’den misilleme gelebilir'

'Erdoğan-Putin yakınlaşmasına ABD’den misilleme gelebilir'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de bir araya gelerek dört saatlik toplantı yapmasının ardından Batı'nın, iki ülke arasında yakınlaşma yaşanmasına karşı duyduğu endişe uluslararası basında yankı buldu.

Sözcü gazetesinin bugün İngiltere menşeili Financial Times’da yayınlanan "Erdoğan’ın riskli ikili oyunu" analizi çevirisinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemlerde Rusya lideri Vladimir Putin ile yakınlaşmasının Batı'nın tepkisini çekebileceği vurgulandı.

Sözkonusu makalede Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta arabulucu olarak ön plana çıkma fırsatı yakaladığı ve son dönemde yaşanan tahıl anlaşması sonrasında övgüler topladığı belirtilirken, NATO’nun diğer üyelerinin Rusya’ya yaptırımlar uyguladığı bir dönemde Erdoğan’ın Soçi’de Putin ile bir araya gelerek dört saat süren bir toplantı yapmasının, batılı ülkelerin endişe duymasına yol açtığı da ifade edildi.

Türkiye'ye baskı uygulanabilir

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan birçok anlaşmazlığa rağmen Erdoğan’ın ülkede yaşanan ekonomik krizin ortasında tekrardan seçilebilmek için Rusya’dan finansal bir getiri sağlamaya çalışabileceğinin altını çizen Financial Times, iki ülke arasındaki olası bir yakınlaşmada batılı ülkelerin Türkiye üzerinde baskı uygulayabileceğini, "Bir yetkili, batılı ülkelerin Türkiye’den şirketleri ve bankaları çekmek için baskı kurabileceğini öne sürdü. Fakat Türkiye jeopolitik olarak batılı şirketler için çok önemli. Avrupa, Türkiye’nin 3.7 milyon Suriyeli ve mülteciyi kıtaya gönderme ihtimalini de düşünüyor" sözleriyle belirtti.

ABD’nin daha önce de Rusya'dan hava savunma sistemleri alan Türkiye’ye karşı sert kararlar aldığını hatırlatan makale, Erdoğan’ın bu "jeostratejik pokerde temkinli olması gerektiğinin" altını çizdi.