Erdoğan: Kişi başına milli gelir 9 bin 127 dolara çıktı

Erdoğan: Kişi başına milli gelir 9 bin 127 dolara çıktı
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı için Ayasofya'ya geldi. Erdoğan, namazın ardından açıklamalarda bulunuyor.

Ayasofya'nın cami statüsüne geçirilmesinin ardından üçüncü cuma namazı kılındı. Cuma namazı öncesi Sultanahmet Meydanı ve Ayasofya etrafında sıkı güvenlik önlemleri alındı. 

Erdoğan namaz sonrası açıklama yapıyor:

Öncelikle Beyrut patlaması tabi neticeleri itibariyle failleri kimdir, henüz bu belirlenmiş değil. Şu anda konuyla ilgili başta Lübnan Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede ve bizim istihbarat teşkilatımızla yaptığı görüşmede henüz kimdir, hangi kuruluştur, buna benzer alınmış bir bilgi yok.

Buna benzer alınmış bir bilgi olmadığı için de bizim 'şunlar yapmıştır' dememiz de özellikle biz siyasilere yakışmaz. Ama bizler de takip ediyoruz. Oradaki kardeş Lübnan halkının, yöneticilerinin bizlere vereceği bilgileri önemle takip ediyoruz.

Tabi bu gerçekten çok ama çok büyük bir felaket. Biliyorsunuz benzerini rahmetli Hariri zamanında da yaşamıştık. Şimdi bu çok daha ileri seviyede böyle bir şey gerçekleşti. Nitrat kaynaklı olduğu söyleniyor, öbür tarafta füzelerin olduğu depolardan kaynaklı olduğu söyleniyor.

Ekonomide ne önlem alınacak?

Dünyada ekonomik tabloya bakarsanız, başta ABD, Rusya ve Avrupa olmak üzere koronavirüs seyrinde çok ciddi zikzakların olduğunu görürsünüz. Ben içerideki düşmanları gündeme getirmek istemiyorum. Bize dışarıdakiler yetiyor ama içeridekiler de onlara gayet güzel pompalama görevi Ifa ediyorlar.

Biz 2002 Kasım’da göreve geldiğimizde, toplam milli gelirimiz 236 milyar dolardı. 2019’da toplam milli gelirimiz 754 milyar dolara çıktı. Fert başı milli gelir o zaman 3581 dolardı, 2019’da 9127 dolara çıktı.

İhracatta 36 milyar dolar idi biz göreve geldiğimizde. Şu anda 180 milyar dolar. Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde. Gözü olup görmeyenler hâlâ bu gerçekleri yanlış olarak yansıtmaya çalışıyorlar.

Bugün dünden daha güçlüyüz, yarın bugünden daha güçlü olacağız.

2002'de terörle mücadelede neredeydik, şimdi neredeyiz... Terörle mücadele böyle ücretsiz yapılmıyor. Ciddi anlamda harcamalarımız var.

Benim Hazine ve Maliye Bakanımla ilgili yaptıkları eleştiriler falan bunların hepsi yetişemedikleri üzüme koruk diyorlar.

Türkiye’de sistem oturmuştur. Bu denli oturduğu için, bazen tırmanışlar bazen inişler… Bir ara doların 10 lira olacağından bahsediyorlardı ama bakın nereye geldi?

Buzdolabı satışları 2002'de 1 milyon 88 bindi. 2019'da 2 milyon 406 bin buzdolabı satışı var. Türkiye bir tırmanışta. Tırmanışımızı görmek istemiyorlar.

Bahçeli'nin Akşener'e çağrısı

Temenni ederim ki birlik beraberliğin tesisine yönelik inşallah bir adım olabilir.

HATIRLATMA

2013 yılında kişi başına düşen milli gelir 12 bin doların üzerindeydi.

Etiketler :