Erdoğan grevi yasakladı: İşçiler yürüyüşe geçti

Erdoğan grevi yasakladı: İşçiler yürüyüşe geçti
Bekaert'in 2 fabrikasındaki grev kararlarının Erdoğan'ın kararıyla yasaklanması sonrası, Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu fabrikada işçiler yürüyüşe geçti.

Türkiye'nin en büyük 500 işletmesi arasında yer alan Bekaert'in İzmit ve Kartepe'deki fabrikalarında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde (TİS) anlaşma sağlanamaması üzerine bugünden başlayacak bir grev kararı alınmıştı.

Bekaert'in 2 fabrikasında alınan grev kararının Erdoğan'ın kararıyla yasaklanmasının ardından Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu fabrikada işçiler yürüyüşe geçti.

Erdoğan engelledi

İzmit'teki fabrikada Birleşik Metal-İş Sendikası ve Kartepe'deki fabrikada örgütlü ÖzÇelik-İş Sendikası'nın grev kararını duyurmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan iki sendikanın grevini 60 gün süre ile erteledi. Resmi Gazete'de alınan karar "milli güvenliği bozucu nitelikte" açıklamasıyla gerekçelendirildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Erdoğan'ın kararına yönelik tepkisini yaptığı açıklama ile dile getirdi. Sendikanın örgütlü olduğu İzmir'deki fabrikada da onlarca işçi sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi.

'Yaşasın onurlu mücadelemiz'

İşçiler "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Bıçak kemikte grev kapıda", "İşçiler açken patronlara huzur yok" sloganları attı.

Özeçlik-İş'ten açıklama

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Özçelik ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kocaeli'deki örgütlü iş yerimiz Bekaert'te toplu iş sözleşme müzakerelerimizden anlaşma çıkmaması üzerine almış olduğumuz grev kararımız yayınlanan bir kararla ertelenmiştir. Üyelerimizin hak ve menfaatlerini artırmak için hem sahada hem de yasal zeminde mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın grev çıkışları

12 Temmuz 2017'de yabancı sermayeli yatırımcılara hitap eden Erdoğan, olağanüstü hal uygulamasının iş dünyasının rahat çalışabilmesi için yapıldığını ifade ederek, "Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de OHAL vardı ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Ama şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL'den istifade ederek anında müdahale ediyoruz" diye konuşmuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2018'de partisinin il başkanları toplantısında “Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı. Şimdi grevler yok. Grev olmuyorsa işçinin hakkını veriyorsun, hukukunu gözetiyorsun demektir” açıklamasında bulunmuştu.