Erdoğan farklı, depremzede farklı söylüyor... İşte AFAD Gerçekleri

Erdoğan farklı, depremzede farklı söylüyor... İşte AFAD Gerçekleri
Depreme zamanında müdahale edilememesinin nedenleri ortaya çıkıyor. AFAD’ın kendi verilerine göre arama kurtarma teknisyenlerinin sayısı artmak yerine her yıl azaldı. Depremin ilk günlerinde arama kurtarma ekiplerinin bölgeye zamanında gelememesi ve müdahale edilememesi yoğun tepki çekmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremin büyüklüğüne vurgu yaparak eleştirileri geri çevirmeye çalıştı. Erdoğan, dün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Milletimizin bu zor günlerde gösterdiği tarihi dayanışma geleceğimize daha güvenle bakmamızı sağlamıştır. Ancak yıkım öylesine çok, yıkım alanı öylesine büyük, iklim ve saha şartları öylesine zorluydu ki yine de çalışmaların ilk anlarında arzu ettiğimiz hıza ve etkinliğe ulaşamadık.”

İktidar farklı savunmalar yapsa da gerçek, AFAD’ın faaliyet raporlarıyla ortaya çıktı. Türkiye bir deprem ülkesi olmasına rağmen yıllarca arama-kurtarma teknisyeni sayısı arttırılmadı. Aksine bu kadar önemli bir birimde, personel sayısı azaldı.

Yıldan yıla teknisyen sayısı düştü

2018 yılı faaliyet raporuna göre arama kurtarma teknisyeni sayısı 1825’ti. 320 boş kadro bulunuyordu.

2019’da teknisyen sayısı 1814’e, 2020’de ise 1802’ye düştü. 2021’de açıklanan son faaliyet raporunda ise arama kurtarma teknisyeni sayısının 1796 olduğu açıklandı.

Bununla birlikte müdahale edilen sayısı da yıllara göre artış gösterdi. 2018’de 1785 olaya müdahale edilirken 2021’de bu sayı 3695’e yükseldi.

İhtiyaç karşılanamıyor

Meydana gelen afet sayısı her yıl artsa da asıl doldurulması gereken koltuklar boş kaldı.
Arama kurtarmada görevli teknisyenlerle birlikte il afet ve acil durum müdürlüklerinde toplam boş kadro sayısı 2021’de 1823’e ulaşmıştı.

Son iki yılda alımlar yapılsa da ihtiyacın karşılandığını söylemek mümkün değil. Tam da bu sebeple afetlere yeterli sayıda arama kurtarma ekibiyle müdahale edilemiyor.