Erasmus öğrencilerinin hibe desteği hala verilmedi

Türkiye'dekiler yurt sorunlarını anlatıyor… Bir de memleketten birçok hayalle Erasmus programına giden öğrencilerin sorunları var. Hibe destekleri kesilmişti öğrencilerin, sorun çözülür diye beklediler ama olmadı. HalkTV muhabiri Gül Gündüz, şu anda biri Litvanya'da biri de Madrid'te olan iki öğrenciyle konuştu.

Erasmus kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin hibe paraları ödenmedi. Öğrenciler evlerinden binlerce kilometre uzakta parasız pulsuz kaldı. Yurt paralarını dahi ödeyemeyen, yemek parası bulamayan öğrenciler, isyan ediyor.

HalkTV muhabiri Gül Gündüz Litvanya'da ve Madrid'te olan iki öğrenci ile görüşerek, hayatlarının nasıl geçtiğini sordu.

Türk Lirası’nın, Euro ve Dolar karşısında şiddetli değer kaybı nedeniyle, zaten Erasmus’a zor şartlarda katılan öğrencilerin devlet tarafından vaadedilen hibeleri de yatırılmadı.
Cansu Aydın Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Litvanya'ya.

Furkan Seçerdin Yıldız Teknik Üniversitesi'nden İspanya Madrid'e gitti.
Erasmus programına katıldılar. Bu program için hibe desteği sağlanıyor. Ama o desteğin verilmeyeceği öğrenciler gidince söylendi.

Furkan Seçerdin ile yakın zamanda bir kez daha konuştuk Madrid'te. Sorunu hala çözülmedi. Hatta önünde büyük bir zorluk var. O da 10 gün sonra ödemesi gereken kirası. Seçerdin, "10 gün sonra ev sahibim kirayı istediğinde ne yapacağımı bilmiyorum" dedi.

“Geri dönüş planı yapamıyorum, dönersem dönem kaybı yaşayacağım, Madrid'de şu anda okula gidip eve geliyorum sadece" dedi.

Benzer zorluk Cansu Aydın için de geçerli. Aydın, "çikolata bile almak benim için lüks" diyor. Dönmek onun için de zor. Aydın, "ben gelmeden önce 6-7 bin lira masraf yaptım" diye ekledi.

Erasmus projesini Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı koordine ediyor. Ajans, 19 Eylül’de yaptığı açıklamada ödemelerin yapılmadığı söyledi...
Öğrencilerin büyük bölümünün paraları iki aydır ödenmiyor. Açıklamalardan da anlaşılan o ki şubat ayına kadar da ödenmeyecek. 10 ay için vaadedilen aylık 600-700 euro yerine 2 buçuk aylık ödeme yapılacak.
Öğrencilerse bu süreci nasıl atlatacağını düşünüyor şimdi.