Engelli öğretmenler eylemde: Atama sözünün tutulmasını bekliyoruz

Engelli öğretmenler eylemde: Atama sözünün tutulmasını bekliyoruz
Atama bekleyen engelli öğretmenler, Ankara'da yaptıkları eylemde, hükümet tarafından kendilerine verilen atama sözünün tutulmasını istedi.

Ankara Atatürk Ulus Anıtı önünde yapılan basın açıklamasında, 2511 engelli öğretmenin işsiz ve ailesine bağımlı olduğu belirtilirken, sosyal yardımlara muhtaç olduğu söylendi. 

Engelli öğretmenler adına basın açıklamasını okuyan Ümit Baday, ''Bilindiği gibi KPSS ile binlerce öğretmen alımı yapılırken, mezun olan engelli öğretmen sayısının gittikçe artmasına rağmen EKPSS ile öğretmen alımları gittikçe azalmaktadır. Kamuda yüzde 3 oranında engelli çalıştırılmasının zorunlu olduğu kanun ile sabit iken, devlet kendi koyduğu bu kuralı uygulamayarak hukuksuz bir uygulamaya göz yummakta ve Milli Eğitim Bakanlığında engelli kontenjanının doldurulmasına yönelik yeterli atama yapmamaktadır. Bu nedenledir ki bugün 2511 engelli öğretmen işsizdir, ailesinin eline bakmaktadır ve sosyal yardımlara muhtaç durumdadır. Atama bekleyen 2511 engelli öğretmen adayı olarak bizler, eğitimdeki fırsat eşitsizliğine, fiziki ve sosyal şartların zorluğuna rağmen eğitimimizi tamamladık. Kendi ayaklarımız üzerinde durmak, aile kurmak, mesleğimizi icra etmek, Türkiye’mize faydalı ve üretken bireyler olmak istiyoruz. 2014-2023 yıllarını kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesinin eylem kararlarında “engellilerin istihdama katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması”nın amaçlandığı yazmaktadır. Aynı şekilde Resmi Gazetede 30 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planında “engellilerin istihdamının önündeki engellerin kaldırılması için bir yıl içinde engellilerin mesleklerine uygun kamu görevlerinde istihdamının teşvik edileceği” de ifade edilmiştir. Çalışma hakkı, bir insan hakkıdır. Bizler bugün, Devletimizin, Anayasa ile teminat altına almış olduğu çalışma hakkımızı talep etmek için buradayız. Biz de herkes gibi topluma tam, eşit ve etkin katılmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, 'kim demiş engelli öğretmen olamaz diye, olur olur bal gibi olur, hem de çok iyi öğretmen olur' dediğini hepimiz biliyoruz'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'a, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan'a, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin'e ve tüm milletvekillerimize seslendiklerini belirten atama bekleyen 2511 engelli öğretmen adayı, anayasal hak olan çalışma haklarının, yasa ile tanımlanan yüzde 3’lük kontenjan haklarının ve yasal güvence altına alınan kamuda istihdam haklarının Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ile taahhüt edildiğini hatırlattı. 

Yapılan açıklama ''Milli Eğitim Bakanlığı'nın Haziran ayı içinde EKPSS ile öğretmen alımı yapmasını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 3’lük engelli kontenjanını doldurmasını, KPSS puanı ile öğretmen alımlarında eş zamanlı olarak EKPSS puanı ile de engelli öğretmen alımının yapılmasını ve bir an önce atama tercih kılavuzunu yayınlamasını talep ediyoruz'' denilerek sonlandırıldı.