Eğitimin 2 numaralı koltuğu Ensar’a emanet

Eğitimin 2 numaralı koltuğu Ensar’a emanet
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili’nin görevden alınmasının ardından yerine Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz atandı. Kamuoyunda tartışmalara neden olan Nazif Yılmaz’ın, Karaman’da 45 çocuğun istismara uğradığı Ensar Vakfı ile laiklik karşıtı faaliyet yürüten çok sayıda kurumla bağlantısı olduğu ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bakan Yardımcılığı görevine atanan Nazif Yılmaz’ın kim olduğunu ve hangi çalışmalarda yer aldığını okurlarımız için araştırdık.

Nazif Yılmaz, 1971 yılında Kayseri - Develi´de doğdu. Lise öğrenimini Develi İmam Hatip Lisesi´nde, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi´nde tamamladı. 2 Ocak 2014 tarihinden bugüne kadar ise Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü olarak görev yapan Yılmaz Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle Milli Eğitim Bakan Yardımcısı yapıldı.

Ensar’a bağlı yayınevinden kitap çıkardı

Nazif Yılmaz’ın çalışmalarında yer aldığı kurum ve kuruluşlara bakıldığında ise Yılmaz, 2016 yılında yurtlarında kalan 45 çocuğun istismara uğradığı Ensar Vakfı’nın yürüttüğü çok sayıda projede yer aldı. 2002-2012 yıllarında Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi’nde imam hatip liselerinde eğitimin kalite ve niteliğini artırmaya yönelik gerçekleştirilen komisyonun çalışmalarını koordine etti. Yılmaz’ın “Yaz Kuran Kurslarında Eğitimde Kalite” adlı kitabı ise Ensar Vakfı’nın bünyesindeki DEM Yayınları’ndan çıktı.

Laiklik karşıtı dernekte çalışma yürüttü

Yılmaz uzunca bir süre ise Fatih’te bulunan ÖNDER İmam Hatipliler Derneği'nde görev üstlenerek çalışmalar yürüttü. ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ise laik eğitime karşı sık sık kampanyalar düzenlemesinin yanı sıra, son dönemlerde İstanbul Sözleşmesi’ni, LGBTİ yurttaşları hedef gösteren açıklamalarda bulundu. Kurumun sitesinde yer alan tanıtıma baktığımızda ise şu ifadeler dikkat çekti: “İmam hatiplerin hayatı hep mücadeleyle geçti. 1997 yılında ise imam hatipleri 28 Şubat darbesi vurdu. Okulların orta kısmı kapatılırken, üniversiteye geçişte katsayı engeli kondu. 2009’da katsayı uygulaması kaldırıldı.”

Dikkat çeken fotoğraf

Bunların yanı sosyal medyada yer alan devlette yeni bir paralel yapılanma içerisinde oldukları iddia edilen Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA), Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), İlim Yayma Cemiyeti gibi kurumların yöneticilerinin Nazif Yılmaz’ı makamında ziyaret ettiği fotoğraf dikkat çekti.

Yılmaz’dan İLİTAM itirafı

2020 yılında gerçekleştirilen İlahiyat Lisans Tamamlama Programı (İLİTAM) çalıştayında, “İLİTAM ile bazı dini grupların devlet kademelerinde örgütlendiğine” dikkat çekilmişti. Çalıştayda konuşan İLİTAM programlarını eleştiren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, “Bu konunun olumsuz yönlerinden birisi de FETÖ ve FETÖ benzeri cemaatlerin olmasıdır. Bu öğrencilerin bir kısım cemaatler tarafından kullanılabilmesidir. Bunların bir kısmının hal ve tavırlarından bazı cemaatlere mensup oldukları anlaşılıyor. Arapçaları çok iyi olduğu için kolaylıkla eğitimi tamamlayıp, bir kısım devlet kademelerinde görev alabilecekler. Böylece FETÖ’nün yaptığı kalkışmanın benzeri yapılabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

O süreçte açıklama yapan Nazif Yılmaz ise MEB’den kadro alan İLİTAM mezunlarının sayılarının bakanlıkça bilinmediğini itiraf etmiş, “İlahiyat Fakülteleri Dekanları toplantısında özellikle İLİTAM mezunlarının yaşadıkları sorunlar birkaç defa dile getirildi. Ben de İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nden öğretmenlerimiz arasında ne kadar İLİTAM mezunu olduğuna ilişkin bilgi almak istedim ancak bu mümkün olmadı. Çünkü İLİTAM mezunlarının diplomasında ‘İlahiyat Fakültesi Diploması’ yazıyor ve İLİTAM mezunu oldukları belli değil” ifadelerini kullanmıştı.