Edirne'de fuel oil felaketinden çevre skandalı çıktı
Edirne'nin Hasanağa köyü yakınlarında bulunan bir asfalt şantiyesinin fuel oil havuzu dün henüz belirlenemeyen nedenle patladı. 5 bin 500 tonluk havuzda, 4 ve 6 numaralı yaklaşık 1500 ton fuel oil bulunduğu belirtilen havuzdan sızan zift, geçtiği bölgedeki ekili buğday tarlaları ile yakındaki bir dereyi siyaha boyadı.
Çevre kirliliğine neden olan yakıtın sızıntısını durdurmak için dün iş makineleri ile yapılan çalışmada sızıntının önüne geçilip, bölgede temizleme çalışması başlatıldı. Temizleme çalışmalarının bugün de sürdüğü bölgede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin kurduğu komisyon incelemede bulundu. Yapılan çalışmalarda tesisin ÇED raporu bulunmadığı belirlendi.
'İdari süreç başlamıştır'
Çevre, Şehircilik ve İlklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, bakanlığın talimatıyla ve Edirne Valiliği'nin koordinesinde ekiplerin alanda inceleme başlattığını belirterek, şunları söyledi:
Bitümlü malzemenin depolandığı yapının batı yönündeki perde duvarının çökmesi ile birlikte zift malzemenin etrafındaki araziye yayıldığı gözlemlenmiştir. Söz konusu malzeme ivedilikle kuruyan, sertleşen bir malzeme olduğundan dolayı malzemenin ilerlemesi dar bir alanda olmuştur. Şu anda malzeme kurumuş durumda. Arkada da gördüğünüz gibi araç ve gereçlerle malzeme sahadan kaldırılmaktadır. Çevre mevzuatı hükümleri gereğince de bertarafı yapılacaktır. Aynı zamanda il müdürlüğümüz olarak konunun takibindeyiz. Sayın bakanımızın talimatları doğrultusunda daire başkanlarımız ekibimizle birlikte burada. Konu üzerinde incelememizi ve tahkikatımızı yapmaktayız. Söz konusu olan tesisin ÇED olmaksızın faaliyete başladığı tespit edilmiştir. İdari süreçlerimiz başlamıştır. Bu alanla ilgili ivedilikle çalışmalar başlatılmış olup en kısa zamanda da söz konusu alanın eski haline getirilmesi için çabalıyoruz. En kısa zamanda arazi temizlenmiş bir şekilde hazır hale getirilmiş olacak. Araziden de görüldüğü gibi çok dar bir alanda yayılım gösteriyor. Malzeme zaten kendi özelliğinden dolayı kuruma ve sertleşme özelliğine sahip olduğundan dolayı sert bir malzeme haline gelmiştir. Bu alan çok kısa zamanda temizlenecektir.
Ziftin üzerinde kalan tarla faresi kurtarıldı
Şantiye ekiplerinin çalışması sırasında zift kaplı zemin üzerinde bulunan bir tarla faresi de kurtarıldı. Zift temizliği yaptığı sırada fareyi fark eden kepçe operatörü kontak kapatıp kurtarmak için araçtan indi. Fareyi eliyle alarak tarım alanına geri bırakan işçi, daha sonra çalışmasına devam etti.
'ÇED raporu olmayan hiçbir şirkete izin vermeyeceğiz'
Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Hasanağa köyünde asfalt şantiyesinin fuel oil havuzunun patlamasıyla ilgili araştırma komisyonu oluşturacaklarını söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün, firmanın ÇED raporu almadan faaliyet gösterdiğini açıkladığını belirten Geçmiş, "ÇED raporu almadan, hiçbir kurumdan izin almadan, kendi başlarına yapmış olduğu çalışmalar neticesinde mevcut asfalt havuzunun duvarının yıkılmasıyla Hasanağa bölgesinde tarım arazilerinin heba olmasına neden olunmuştur.
İl Genel Meclis Başkanı olarak sesleniyorum. Burası Afrika'da bir ülke değil; burası Edirne. Kanun ve yasaların Türkiye'de en ince detayına kadar uygulanabildiği şehirdir. ÇED izni almadan, 'Ben yaptım oldu' mantığıyla hareket edecek hiçbir özel şirkete bundan sonra izin verilmeyecektir. Bu kötü bir örnek olmuş olsun. Bu kötü örneğin de bir daha devamının gelmemesini temenni ediyorum. Bu üzücü olaydan dolayı da Hasanağa sakinlerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" dedi.
'Keşke olay olmadan önce araştırılsaydı'
Olay yerinde inceleme yapacağını da belirten Geçmiş, "Ben de bugün bölgeye bizzat gideceğim, yerinde inceleyeceğim. Olayın olduğu esnada şehir dışındaydım. Köy muhtarıyla görüştüm, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği müdürüyle konuştum. Sayın müdürümün de açıklamasına aslında gerek yok. Burası çok uzakta bir yer değil; bilinmeyen bir yer de değil. Keşke bu olaylar olmadan önce burasıyla ilgilenilseydi" diye konuştu.