EBA sisteminde öğretmen ve öğrencilere puan baskısı

Koronavirüsle mücadele kapsamında tatil edilen okullarda uzaktan eğitim modeline geçilmesi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı'nın EBA uzaktan eğitim sistemi de tartışılmaya devam ediliyor. 

Halk TV'de  Hafta Sonu Sabah bülteninde Dilan Alp'in konuğu olan EĞİTİM-İŞ İSTANBUL 3'nolu şube başkanı Oğuz Akkaş, EBA sistemi üzerinden okul, öğretmen ve öğrencilere puan verildiğini aktararak, okul müdürlerinin öğretmenlere puanların yükselmesi için baskı yaptığını anlattı. Öğretmenler ve öğrenciler bilgisayar ve internet yetersizliği nedeniyle sisteme girmekte sorun yaşarken birde puan baskısıyla karşı karşıya kalıyor. Akkaş ayrıca bu puanların daha sonra ne için kullanılacağı konusunda da bilgi verilmediğini aktardı. 

Öğretmenleri ise bu belirsizliğin içinde puan yükseltme telaşı sardı. Pekçok öğretmen youtube kanalında "Eba Öğretmende nasıl yüksek puan alınır?" başlıklı videolar yayınlamaya başladı.

Sistemin alt yapı yetersizliği bir yana öğretmenler donanım olarak da yetersiz. Oğuz Akkaş'ın verdiği bilgiye göre İstanbul'da bir okulda bilgisayarı bozuk olan bir öğretmene okul müdürünün verdiği cevap " banane git tamir ettir" oldu.
puanlama sistemi öğrencilerinde psikolojisini etkiliyor. Akkaş bir öğrencisiyle yaşadığı diyaloğu anlattı. "Bir öğrencim 0-14 yaş altının dışarıya çıktığı gün yanıma geldi, öğretmenim ben çok başarılıyım notlarım çok yüksek ama EBA'ya giremediğim için puanlarım düşük şimdi ben başarısız bir öğrenci mi oldum?"

Diğer yandan ise Haziran'da açılması planlanan okullar normalleşme tedbirleri kapsamında şartlara uygun değil; temizlik personeli yetersiz.  Akkaş "şu anda bırakın dezenfektanı pek çok okulda sıvı sabun bile bulamazsınız" dedi.

Etiketler :