Dolandırıcıların yeni hedefi çiftçiler

Dolandırıcıların yeni hedefi çiftçiler
Ucuz hayvan yemi alabilmek için sosyal medyadan buldukları bazı numaraları arayan çiftçiler, olmayan hayvan yemine nakliye parası ödedi.

Sosyal medya dolandıncıları son hedefi çiftçiler oldu. Özellikle Facebook gibi sosyal medya sitelerinde oluşturulan gruplara dahil olan dolandırıcılar, burada düşük fiyattan hayvan yemi temin ettiklerini söyleyerek çiftçileri kandırmaya çalışıyor. Bu yöntemle dolandınlanların sayısı da bir hayli fazla. 

Hürriyet gazetesinden Burak Coşan’ın haberinde, son olarak Facebook'ta 'hayvan alım satım' grubunda numarasını paylaşan biri tarafından dolandırıldığını ifade eden bir çiftçi sistemi anlatırken, "Facebook grubunda ton fiyatı 800 TL'den yonca satıldığını gördüm. Orada yazan numarayı aradım. Karşıdaki kişiyle anlaştık. Bana hangardan fotoğraflar bile attılar. Benden ilk etapta sadece nakliye ücreti istediğini, TIR'ın istenilen bölgeye ulaşmasının ardından yoncanın parasını ödeyebileceğimi söyledi. Ben de istenilen nakliye ücreti olan 1800 TL'yi gönderdim. TIR şoförünün numarasını bana gönderdi. Ancak şoföre bir türlü ulaşamadık. Sonrasında ise yoncayı satan kişiyle de temas kuramadık" dedi. 

Bu şekilde Facebook gruplarında numarasını paylaşan bir kişinin arandığı belirtilen haberde, kişiden kuru ot balyası istendiği, kendisini Sakarya Akyazı'dan arandığı söyleniyor. Kuru ot balyası ve yoncanın ton fiyatının 770 TL olduğunu, istenmesi halinde ayrıntıları paylaşabileceğini ileten kişi Iğdır'da üretici olduğunu, fiyatların da bu yüzden piyasanın altında kaldığını dile getirdi. Satıcının, "Hayvanın ihtiyacı olan her türlü yemi kendimiz üretiyoruz. Aracı değiliz. Tesislerimiz Iğdır'da bulunuyor. Ürünleri de Iğdır'dan istenilen yere ulaştırıyoruz. Eğer siz de isterseniz nakliye ücretini göndermeniz gerekiyor. Çünkü Iğdır'dan yemi çıkarıp, ürün size ulaştığında almıyorum derseniz çok büyük zarara uğrarız. En azından böylece nakliye masrafını kurtarmış oluyoruz. Günde 4-5 TIR çıkışımız oluyoruz. Türkiye'nin her yerine satış yapıyoruz." dediği belirtildi. 

"1000 TL ALTI OLAMAZ"

MÜSİAD Gıda Sektör Kurulu Yönetim Kurulu üyesi eşref Şekerli, "Gerek sosyal medya gerek internet üzerinden satış yapan bazı sitelerde dolandırıcılar cirit atıyor. Güzel fotoğraflarla çiftçile rkandırılıyor. Bu tip alışverişlerde önceden para göndermemek gerekiyor. Bu mevsimde zaten yonca olmaz. Yoğun yağışlar nedeniyle yonca üretim merkezlerinde de henüz hasat yapılmadı. Stoklarda mal yok. Eğer varsa da bu az miktarda. Olsa da tonu 1000 TL"nin altında olamaz" dedi.