Diyarbakır'da Protesto: "Kayyım Zihniyeti İradeyi Çiğneyemeyecek"

Diyarbakır'da Protesto: "Kayyım Zihniyeti İradeyi Çiğneyemeyecek"
Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması kararı Diyarbakır'da protesto edildi. Kararın duyurulması ardından Diyarbakır Valiliği'nin getirdiği eylem yasağına rağmen, yurttaşlar "İradene sahip çık" dedi.

Fotoğraf: Dilan Temiz/ Evrensel

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atandı. Karara yönelik protestoları engellemek için birçok kente eylem yasağı getirilse de açıklamalar sürüyor.

Evrensel'in aktardığına göre, Diyarbakır'da da DEM Parti'nin çağrısıyla Ceylan AVM önünde bir araya gelen yurttaşlar kayyum kararını protesto etti.

Açıklama uzunca bir süre engellendi ve kitle polis ablukasına alındı. Polis ablukası altında kitle alkış ve zılgıtlarla "Şaredariya ya me ya", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Amed uyuma iradene sahip çık" sloganları attı.

Açıklamanın yapılmasına izin vermeyen polis basının da görüntüsü almasını kalkanlarla engelledi. Engellemelerle yaşanan arbedenin ardından uzun müzakereler sonucunda açıklama yapıldı.

"HALK İRADESİNİ KAYYUM ZİHNİYETİNE ÇİĞNETMEYECEK"

DEM Parti İl Eş Başkanı Abbas Şahin, Cumhur İttifakının halkın kazanımlarını yok etmek için her türlü yol ve yöntemi denediğini belirterek, "Devletin bütün olanakları yenilginin intikamını almak için Hakkari Belediye eş bakanımız gözaltına alındı ve kayyum atandı. Biz bu hikayeyi çok iyi biliyoruz. Halkımız ayakta olmazsa Van'da uygulamak istedikleri planı Hakkari'de uygulayarak kademe kademe yaymak istiyorlar. Sizin her türlü hilelerinize karşı diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Nasıl ki sizden öncekilerde uyguladıkları politikalarla çöp sepetine gittiniz, halk nezdinde meşruiyeti kalmayan AKP rejiminin sonunun yakın olduğu açığa çıkıyor. Kayyumlarınıza boyun eğmeyeceğiz. Ankara duysun, kayyumlarınız geldikleri gibi gidecekler. Kayyumlar talan ettiler, yolsuzluk yaptılar, kaynaklarını çaldılar, bu halk karşısında karşılığı olmadı. Bundan sonra da olmayacaktır. Bu halk iradesini kayyum zihniyetine çiğnetmeyecektir." diye konuştu.

Daha sonra basın açıklaması metni okundu. Açıklamada halkın iradesine sahip çıkma çağrısı yapıldı:

"31 Mart yerel seçimlerinde halkımız talancı zihniyeti açıkça reddetmiştir. Türkiye'de yenilgiye uğrayan faşizm kazanamadıkları belediyeleri gasp girişiminde bulunmuştur. Kayyum atamalarının hukuki hiçbir izahati yok. Bunu en başta AKP MHP biliyor. Kayyum uygulamalarını uygulayan, çetelerle kol kola gezen suçişleri bakanı emri Erdoğan'dan aldığını açıklamıştır. Belediyelerimiz kayyumla borç batağına düşürülmüştür. Kürdün seçilmişlerini doğrudan hedef alan saldırılar yumuşama değil yüzleşme olduğunu bir kez daha göstermektedir. Faşist devlet aklının tüm pratikleri Kürt kazanımlarına karşı bir saldırı niteliğindedir. Halkı yoksulluğa batırmaya çalışan AKP MHP faşist iktidarını boşa çıkaracağız ve Van'da sahip çıktığımız irademize Colemerg'de de sahip çıkarak izin vermeyeceğiz. Demokrasiden yana tüm kişi ve kurumları kayyumları kabul etmemeye ve halkın iradesine sahip çıkmaya davet ediyoruz."

BATMAN'DA 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

DEM Parti Batman İl Örgütünün Atatürk Parkı’nda yağmak istediği açıklamaya ise polis müdahale etti. En az 3 kişi gözaltına alınırken DEM Parti Batman İl Eş Başkanı Songül Korkmaz polisin sıktığı gazdan etkilendi. Yaşanan gerginliğin ardından yürüyüşe izin verilmezken basın açıklaması gerçekleştirildi.