Diyanet'in iştahı kabarık: Tek merkezin yemek maliyeti 2.6 milyon lira

Birçok bakanlığı sollayan milyarlık bütçesi ile eleştirilen Diyanet'in Elazığ Harput İhtisas Merkezi’nde yemekler 5 yıldızlı otellerle yarışıyor. "Aday din görevlileri" için çıkılan yemek ihalesini görenler "yok artık" dedi.
Her geçen gün düşen alım gücü, ve yoksulluk altında ezilen yurttaşlar, ucuz ve güvenilir gıdaya erişmekte zorluk yaşarken, Diyanet'in sofrasında bir kuş sütü eksik. Haftada dört gün et, A sınıfı yemekler, piyasadaki iyi kalite ve son sene mahsulü sebze, meyve ve bakliyatlar menüde yer alacak.
İhalede yer alan yiyecek özellikleri ise dikkatlerden kaçmadı; "kıvamı sıkı et", "dolgun tavuk", "kemale ermiş portakal"...
Sözcü'nün haberine göre, yemeklerin sadece aylık maliyeti ise 2 milyon 654 bin 75 lira. Günlük yemek maliyeti 88 bin 500 TL.
İhaledeki yiyeceklerin özellikleri şöyle:
IŞILTILI BEYAZ RENKTE
"Gövde ve sokum dolgun ve derin, butlar dolgun ve yuvarlak, but profili dış bükey, antrikot kabarık yoğun, dolgun olacak. Lifleri ince ve kesik yüzeyleri taneleri çok sık olacaktır. Kesik yüzeyi kabarık görünüşlü, kıvamı sıkı ve elastiki, rengi ortama göre açık pembe ve kırmızıya kadar olacak, omuz sivrileri, göğüs kemiği ve kuyruk ile hayâ kemiği kalem yeri iyice kemikleşmemiş, kemik başları, ışıltılı beyaz ve gri renkte, iliği koyu renkli olacaktır. Gövde eti 36 aylık ve daha küçük yaştaki sığır hayvanlarının tam veya yarım gövdesi olacaktır’’
DOLGUN TAVUK
"İncik, Göğüs ve But olarak alınacaktır. Göğüs orta derecede derin ve uzun göğüs kemiğinin sivri kısmına kadar tüm uzunluğunca taşıdığı et dolayısıyla, yuvarlak bir görünüm vermeye yetecek kadar etli, üzerinde boyun bulunmayan, kanat tamamen çıkarılmış ve sırt kemiği alınmış olacaktır. Aşağı doğru taşıdığı et dolayısıyla yuvarlak, dolgun bir görünüş kazanmış, arka orta ayrılmış olacaktır."
KEMALE ERMİŞ, KOKULU PORTAKAL
"Portakal piyasadaki iyi cins kemale ermiş tabi rengini almış kendine mahsus tatlılık, koku ve lezzetteki portakallardan olacak. Patlıcanlar en iyi cins, taze, körpe ve tabii rengini almış kemer patlıcanlardan olacak."
HEPSİ A SINIFI
"Yumurta A sınıfı, kabuğu temiz ekstra taze olacaktır. Yemeklerde kullanılacak sıvı yağlar adedi hararette mayi ve berrak olacak, tortu ve suyu bulunmayacak. Rengi altın sarısı, yeşilimtırak sarı veya açık sarı renkte olabilir."
Haftada 4 gün et yenilen kurumun örnek menüsü ise şöyle:
- Et saç tava, şehriyeli pirinç pilavı, tarhna çorbası, portakal
- Et fajita, şehriyeli pirinç pilavı, kremalı mantar çorbası, elma
- Harput köfte, soslu makarna, yoğurt, portakal
- Çiftlik kebabı, salçalı bulgur pilavı, cacık, elma
- Et sac tava, şehriyeli pirinç pilavı, domates çorbası, ayran
- Köri soslu tavuk, sebzeli bulgur pilavı, mercimek çorbası, portakal