Dinçer Gökçe hakkındaki haberle ilgili dava açtı

Dinçer Gökçe hakkındaki haberle ilgili dava açtı
Gazeteci Dinçer Gökçe, hakkında çıkan haberin ardından 10 yıldır çalıştığı Hürriyet Gazetesi'yle yollarını ayırdı. Kendisi hakkındaki iddiaları yargıya taşıyan Gökçe, "17 yıllık gazetecilik hayatımda uğradığım en ağır saldırı oldu" dedi.

Gazeteci Dinçer Gökçe, hakkında çıkan haberler nedeniyle hukuki başvurusunu yaptı. Gökçe hakkında bilgilerin yer aldığı haber ilk olarak Medyaradar'da yayımlandı. Daha sonra aralarında Medyatava, Yeniçağ, Akit, Millî Gazete, Sol Haber ve Gazeteciler.com gibi sitelerin bulunduğu çok sayıda yayın organı tarafından da kullanılan bu haberde, Gökçe'nin ‘İş insanı B.Y.'ye şantaj yaparak para istediği’ öne sürüldü.

Haberde, B.Y.'nin bunun üzerine, "kişisel verilerine ve banka transferlerine ulaşarak" kendisine şantaj yaptığını iddia ettiği Gökçe hakkında suç duyurusunda bulunduğu ve iddiaları inceleyen savcılığın dosyayı kabul ederek dava açtığı ve Gökçe'nin "kişisel verileri hukuka aykırı biçimde elde etmek, çıkar amaçlı kullanmak, şantaj, hakaret ve tehdit" suçundan 8 yıl hapis cezasıyla yargılandığı ileri sürüldü.

'Soruşturma dahi yok'

Söz konusu haberdeki iddiaları yalanlayan Gökçe ise hakkında böyle bir dava açılmadığını, hatta herhangi bir soruşturma dahi olmadığını söyledi. Gökçe, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kayıtlarından da görüleceği üzere kendisi hakkında "kişisel verileri hukuka aykırı biçimde ele geçirmek, çıkar amaçlı kullanmak, şantaj, hakaret ve tehdit suçlarını" içeren bir yargılama bulunmadığının altını çizdi.

Medyaradar'ın yanıtı

Haberin ardından Medyaradar'ın aynı zamanda sahibi de olan Genel Yayın Yönetmeni Denizhan Erkoç ile de temasa geçmeye çalıştığını belirten Gökçe, "Bu kişi, telefonlarıma yanıt vermeyince, WhatsApp yolu ile mesaj gönderdim. Erkoç, her iki mesajı da okuduğu hâlde dönüş yapma gereği duymadı. İlgili mesajlarda, hakkımdaki haberin tamamen yalan olduğu bilgisi kendilerine iletildi" dedi.

Daha sonra avukatları aracılığıyla Erkoç'a ulaşmaya çalıştığını ifade eden Gökçe, "Avukatlarım Mehmet Yıldırım ve Resul Özmen de bu kişiyi telefonla aramalarına rağmen yanıt alamadılar. Erkoç, Av. Özmen'e verdiği bir yanıtta, haberde bahsi geçen B.Y. isimli iş insanıyla ilgili 'Betül Y. 2019/4…5 Adana 22 Asliye…' şeklinde bir yanıt vermekle yetindi" dedi.

Ses kayıtları arşivde

Bunun üzerine B.Y.'nin üç yıl önce Hürriyet'te haberini yaptığı Betül Y. olduğunu anlayan Gökçe, söz konusu kişinin haberde belirtildiği gibi bir iş insanı olmadığını, öğretmen olduğunu ve kendisiyle 2019'dan beri hiçbir görüşme gerçekleştirmediğini söyledi. Y. ile yaptığı görüşmenin ses kayıtlarının da arşivinde olduğunu kaydeden Gökçe, ‘evlilik vaadi ile dolandırıcılık yapmak’la suçlanan öğretmen Y. hakkında, bu konuyla ilgili açılan dava ve soruşturmalar nedeniyle haber yaptığını vurguladı.

Gökçe, "Bu kişinin, haberimiz sonrası hakkımda bir şikâyette bulunmuş olması muhtemel. Ancak bu şikayetle ilgili bugüne kadar ne bir ifadem alındı ne savcılıktan bize gelen bir talep oldu. Denizhan Erkoç'un, avukatıma ilettiği şekli ile ne Adana'da ne başka bir ilde açılmış bir 'şantaj, tehdit vs.' türünde bir davam var" diye ekledi.

'İtibar suikastı'

Hakkında çıkan haber üzerine Hürriyet Gazetesi, Gökçe ile yollarını ayırdı. Gazetecilik kariyerinde Türkiye Gazeteciler Başarı Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Ödülü ve Batı Balkanlar ve Türkiye, Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülü ve Ekonomi Gazetecileri Derneği en iyi haber ödüllerine layık görülen çalışmaları bulunan Gökçe, son birkaç haftada yaşadığı süreci, "Açık bir itibar suikastı olan bu haber 17 yıllık gazetecilik hayatımda uğradığım en ağır saldırı oldu. Bu yalan haber nedeniyle 10 yıldır çalıştığım Hürriyet Gazetesi'nden ayrıldım" sözleriyle değerlendirdi.

Hakkındaki haberlerin yayından çıkarılması için hukuki girişimde bulunan Gökçe, söz konusu içeriklere erişim engeli getirilmesi için sulh ceza hakimliğine başvurdu.

Davalar açıldı

Gökçe'nin avukatları, müvekkillerinin "kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu ve özel hayatının gizliliği ihlal edildiği" gerekçesiyle ilgili içeriklere erişimin engellenmesi ve içeriklerin yayından çıkarılması için talepte bulundu. Av. Yasemin Bal, “Müvekkil, ismi ve soy ismi dışında her şeyin yalan olduğu bir haberle karşı karşıya kaldı. Müvekkilin büyük bir mağduriyet yaşamasına neden olan haberle ilgili sorumlulara yönelik hukuki süreci etkin bir biçimde sürdürüyoruz” diye konuştu. Av. Bal, sorumlular hakkında savcılık başvurusunun yapıldığını tazminat davasının da açılacağını kaydetti.

ekran-resmi-2022-05-13-14-22-46.png