Die Welt: "Ankara, AB'den..."

Die Welt: "Ankara, AB'den..."
Alman Die Welt gazetesinin iddiasına göre; Türkiye, Avrupa Birliği’nin Suriyeli sığınmacılar için vereceği 3 milyar euroluk mali yardımı yeterli bulmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Berlin’deki görüşmeler sırasında 5 milyar...

Alman Die Welt gazetesinin iddiasına göre; Türkiye, Avrupa Birliği’nin Suriyeli sığınmacılar için vereceği 3 milyar euroluk mali yardımı yeterli bulmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Berlin’deki görüşmeler sırasında 5 milyar euro talebinde bulundu.

Die Welt’in haberine göre Türkiye, Avrupa Birliği'nin sözünü verdiği 3 milyar euro’luk mülteci yardımını yeterli bulmadı. Yüksek düzey bir AB diplomatı gazeteye verdiği demeçte “Ankara 5 milyar euro istiyor ama biz sadece sözü verilen 3 milyar euro’yu aktarmaya hazırız” diye konuştu.

Adı açıklanmayan yetkili, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümetlerarası istişare toplantısı için geldiği Berlin'de bu talebi ilettiğini söyledi.

Gazetenin haberine göre Türkiye'nin paranın nasıl ödeneceğini belirlemek istemesi de Brüksel ile Ankara arasındaki müzakereleri zora sokuyor.

Die Welt'in diplomatik çevrelerden edindiği bilgilere göre, "Türkiye hükümeti, milyarlık yardımın sığınmacılar için peyderpey ve AB'nin yapacağı sıkı ihtiyaç denetimine göre ödenmesini kabul etmekte güçlük çekiyor."

SIĞINMACILAR İÇİN KULLANILACAK

Sözkonusu mali yardım, Türkiye'deki yaklaşık 2 milyon 200 bin Suriyeli sığınmacının hayat koşullarını daha iyi hale getirmek için öngörülmüştü. Avrupa Birliği paranın okul inşası gibi somut projelerde kullanılmasını istiyor. Brüksel, paranın Türkiye'nin inşaat ekonomisine sızmasını ve sadece bir kısmının mültecilere aktarılmasını ise engellemek istiyor.

Avrupa Birliği ile Türkiye 29 Kasım'da sığınmacılar konusunda anlaşmaya varmıştı. Ankara'nın sınır güvenliğini artırması ve sığınmacıların AB sınırları içine girmesini önlemesi karşılığında, Türkiye'ye 3 milyar euro’luk yardım yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak bu paranın finansmanı AB içinde anlaşmazlığa yol açmıştı. Mali yardımın 1 milyarının AB bütçesinden 2 milyarının da üye ülkeler arasında pay edilmesi önerilmişti. Ancak İtalya kendi payını ödemeyi reddederek mali yardımın bütünüyle AB bütçesinden karşılanmasını istemişti.

Deutsche Welle Türkçe