Devlet hem zeytinlikte mermer ocağına izin verdi, hem izin almadı diye mühürledi

Devlet hem zeytinlikte mermer ocağına izin verdi, hem izin almadı diye mühürledi
Muğla Yatağan'da, yasaya aykırı şekilde zeytinlik alanında mermer ocağı için "Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" raporu verildi. Vatandaşın ihbarı üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, "Görüşümüz sorulmadı. Zeytincilik Kanunu'na göre sakıncalı" diye görüş bildirdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, "Olur" verdiği mermer ocağını mühürleyip 40.223 TL ceza kesti.

Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Yatağan'ın Köklük Mahallesi'nde bulunan zeytinlik alanda Lütfi Takavcı Mermer Maddeleri İthalat İhracat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne mermer ocağı için "ÇED Gerekli Değildir" raporu verildi.

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun'a göre "Zeytinlik alanı içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz" hükmünün ihlal edildiği anlaşıldı.

Bir vatandaşın başvurusu üzerinde Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, işletmenin faaliyete başlayabilmesi için her kurumdan görüş alınması gerektiğini fakat kendilerine başvurulmadığını belirtti. Saylak, "Yapılacak olan faaliyet Zeytincilik Kanunu kapsamında olup kurumumuzca sakınca oluşturmaktadır" diye yanıt verdi ve durumu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirdi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, proje tanıtım dosyasındaki taahhütlere uyulmadığı için 40.223 TL para cezası kesti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden izin ve görüş alınıncaya kadar ocağın faaliyeti durduruldu.