DEVA Partisi: Günaydı'nın soruşturması 14-15 yıl öncesine ait

DEVA Partisi: Günaydı'nın soruşturması 14-15 yıl öncesine ait
FETÖ’nün yeniden yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan DEVA Partisi Kastamonu İl Başkanı Mustafa Günaydı tutuklandı.

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada; “FETÖ’yü yeniden yapılandırmaya dönük faaliyetlerde bulunduğu ve bu amaçla toplantılar düzenleyip yardım topladığı” iddiasıyla hakkında gözaltı kararı çıkartılan Mustafa Günaydı, 13 Ocak’ta Antalya’da gözaltına alınmıştı.

Günaydı, dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

DEVA Partisi, Günaydı'nın il başkanı olmadığını, il yönetiminde görevli olduğunu belirtti.

DEVA'lı Yeneroğlu: Algı operasyonu

DEVA Partisi İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Kastamonu İl Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Günaydı hakkında yürütülen soruşturmanın ‘algı operasyonu’ olduğunu söyledi.

DEVA Partisi’ne yönelik bir algı operasyonu yapıldığını söyleyen Yeneroğlu, “DEVA Partisi Kastamonu İl Yönetim Kurulu üyemiz Sayın Mustafa Günaydı hakkında daha önceden ‘silahlı terör örgütüne üyelik’ suçlaması ile ilgili olarak yapılan soruşturmanın kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile sonuçlanmasına rağmen mevcut delil durumu ile bu kez Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan suçların da eklenerek yeni bir soruşturma açılması hukukun en temel ilkelerine aykırıdır. Ceza hukukunun bu temel ilkelerinden biri olan 'Non bis in idem' yani bir kişi 'Aynı suçtan iki kere yargılanamaz' kuralı gereğince, kişinin yeni bir delil olmadıkça aynı fiil nedeniyle bir daha soruşturulması mümkün değildir” dedi.

'Soruşturma 14-15 yıl öncesine ait'

Yeneroğlu açıklamasına, soruşturma gerekçesinin 14-15 yıl öncesine ait suç oluşturmayan eylemler olduğuna dikkat çekerek, “Bir kişinin fiilinin suç vasfının olup olmadığı değerlendirilip bu fiilin suç olmadığı veya kovuşturma açmayı gerektirecek delillere ulaşılamaması nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi halinde Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre soruşturmanın yeniden açılabilmesi için yeni elde edilen bir delil olması gerekir. Buna rağmen somut hiçbir yeni delil yokken 14-15 sene öncesine ait bir kısım banka kayıtları, suç oluşturmayan eylemleri yeni bir delilmiş gibi sunularak soruşturma açılması ve gözaltı uygulanması açıkça hukuksuzdur. İl yönetim kurulu üyemizin soruşturma dosyasının kapanmış olmasına rağmen 'Bu kişiyi her koşulda cezalandıracağız' mantığı ile yürütülen yeni bir soruşturmanın adil olduğundan bahsetmek mümkün değildir” diye konuştu.