Depremde yerle bir olmuştu şimdi maden ocakları işgal etti! AKP’li başkan bile karşı çıktı
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören Hatay’da bulunan birçok mahalledeki ormanlık ve hazine dışı bölgelere maden ocağı için ruhsat veriliyor. Yurttaşların sağlığı hiçe sayılırken söz konusu kararlara yurttaşlar ve milletvekilleri tepki gösterdi.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, “Deprem sonrası ÇED zorunluluğunun kaldırılması Hatay için yeni bir felaket oldu. Peynir ekmek gibi, hiçbir ölçü uygulanmadan, her şirketin her projesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı veriliyor” ifadelerini kaydedilirken bu kararları alanların ileride, geri dönüşü olmayan hastalıklardan ve çevreye verilen zarardan sorumlu olacaklarının altını çizdi.
‘GÖZ YUMMAYACAĞIZ’
Cumhuriyet’in aktardığına göre, hiç kimsenin konut yapımına itiraz etmediğini vurgulayan Kara, “Ama ‘İnşaat yapıyoruz, beton lazım’ denerek şehrimizin havasının, suyunun, toprağının kirletilmesine de göz yummamız beklenmesin. Hatay’daki taş ve maden ocaklarının, beton ve kırma-eleme tesislerinin saçtığı kirlilik, tahammül edilebilir düzeyin çok üzerine çıkmış durumda” açıklamasında bulundu.
AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI BİLE KARŞI ÇIKTI!
Diğer yandan AKP’li Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın da, gerçekleştirdiği açıklamada, yürütmeyi durdurma kararı için dava açacaklarını duyurdu. Yalçın, “Yayladağı’nın belirli mahallelerinde dekoratif kireçtaşı, mermer ocağı ve kırma taş tesisi kurmak amacıyla ormanlık ve hazineye ait alanlarda ruhsat alımı için başvuru yapan şirketler var. Hatay’ın yeniden yapılanmasına katkısı olmayan ve sadece kar amacı güden bu firmalara yasal zeminde müsamaha göstermeyeceğiz” ifadelerini kaydederken geçici ruhsatlı maden tesislerinin arama izinlerinin iptali için yurttaşlardan aldıkları dilekçelerin Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne iletildiğini ve yürütmeyi durdurma kararı için dava açma hazırlığında olduklarını ifade etti.
Kaynak:Cumhuriyet