Delta varyantı bitmeden yenisi çıktı: Lambda, 26 ülkeye yayıldı

Delta varyantı bitmeden yenisi çıktı: Lambda, 26 ülkeye yayıldı
Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı, Birleşik Krallık, Rusya ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede artan vaka sayılarının nedeni olarak gösteriliyor. Öte yandan daha Delta varyantı tehlikesi bitmeden koronavirüsün yeni bir mutasyonu ortaya çıktı.

Koronavirüs mutasyonu sonucunda oluşan yeni varyantın adı Lambda. İlk olarak Aralık 2020’de Peru’da tespit edilen Lambda'nın 26 ülkeye yayıldığı belirtildi. Bilim insanları, bu varyantın daha bulaşıcı ve aşılara karşı daha dirençli olabileceğinden endişe ediyor. 

Birleşik Krallık, Rusya ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede artan vaka sayılarının nedeni olarak gösterilen Delta varyantının ardından yeni bir varyant endişeye yol açtı.

Bilim insanları tarafından C.37 olarak adlandırılan Lambda varyantının ise her geçen daha fazla ülkede görüldüğü belirtiliyor.

Aşılara karşı daha dirençli olabilir 

NTV'nin aktardığına göre Peru’da baskın hale gelen ve daha sonra 26 ülkeye yayılan varyant ile ilgili ise bilim insanları bu varyantın aşılara dirençli olabileceğinden endişe duyuyor.

Yeni enfeksiyonların yüzde 81'inden sorumlu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ‘ilgilenilen’ yeni bir varyant olarak adlandırılan Lambda varyantının Peru'da Nisan ayından bu yana varyantlar için test edilen yeni enfeksiyonların yüzde 81'inden sorumlu olduğunu bildirdi.

10 kişiden biri ölüyor 

New York Post’un haberinde koronavirüs nedeniyle nüfusa oranla en fazla can kaybının görüldüğü Peru’da bunun sebebinin Lambda varyantı olduğu ve ülkede virüse yakalanan her 10 kişiden birinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bilim insanları, Lambda varyantının 'potansiyel olarak artan bulaşıcılığa veya nötralize edici antikorlara karşı olası artan direnCe yol açabilecek bir dizi mutasyon taşıdığının altını çizdi.

İngiltere Halk Sağlığı (PHE), Lambda varyantı hakkında ‘incelenmekte olan bir varyant’ ifadelerine yer verirken, “Şu anda bu varyantın daha şiddetli hastalığa neden olduğuna veya halihazırda uygulanan aşıları daha az etkili hale getirdiğine dair bir kanıt bulunmadığını" belirtti.

Independent’ın haberine göre Şili'de Şili'de yapılan bir araştırmada, Lambda varyantının aşıdan Beta ve Alfa varyantına göre daha kolay kaçabildiği saptandı. 

 

Etiketler :