Delta Plus Türkiye'de: Önlem alınmazsa sonbaharda farklı bir sürece girebiliriz

Delta Plus Türkiye'de:  Önlem alınmazsa sonbaharda farklı bir sürece girebiliriz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'delta plus varyantı'nın biri İstanbul olmak üzere 3 ilde görüldüğünü açıkladı. 'Diğer iki ili açıklamayayım' diyen Koca'nın bu açıklaması soru işareti yarattı. SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım'a delta plus varyantını ve Koca'nın açıklamalarını sorduk.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün, delta plus varyantının biri İstanbul olmak üzere 3 ilde görüldüğünü açıkladı. Delta plus varyantı vakalarından birinin İstanbul'da olduğunu söyleyen Koca, "Bunlardan biri İstanbul. Ankara'da yok. Diğer iki ili söylemeyeyim" ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca'nın diğer iki ili açıklamaması kafalarda soru işareti yaratırken SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım'a delta varyantının Türkiye'deki son durumunu, ve Koca'nın 'Diğer iki ili söylemeyeyim' açıklamasını sorduk. Hüsnü Yıldırım'ın açıklamaları şu şekilde;

"Bakanlık, delta varyantının 30 il civarında plus'ın ise 3 ilde görüldüğünü açıkladı. Bir tanesini İstanbul olarak açıkladı. Delta varyantının önlenmesinde en önemli şey, hep söylediğimiz gibi aşı. Aşılama hızla gidiyor. Tabi ki aşılama sürecinin daha da hızlanması gerektiği konusunda bizim geçmişten beri üstüne basa basa söylediğimiz bir gerçek var.

'Sonbaharda farklı bir sürece girebiliriz'

Bakanın iki ili açıklamaması hakkında, 'Her şeyin açıklanması ve ona göre de tedbirlerin alınması gerekiyor' diyen Yıldırım, şöyle devam etti: 

"Delta plus konusunda bakanlığın böyle gizleyerek konuşmaması gerekiyor. Bu konudaki net bilgileri kamuoyuyla paylaşmalı. Tedbir almazsak sonbahara doğru farklı bir sürece tekrar girebiliriz, çünkü dünyada hızla yayılıyor. Bankanlığın diğer yaptığı yanlışları yapmaması gerektiği, bilim insanlarının görüş ve önerilerini dikkate alması, bununla ilgili tedbirlerin arttırılması ve ona göre de veri paylaşımını mutlaka yapması gerekiyor"

Yıldırım şöyle devam etti: 

'Bakanlık salgının başından beri neden bu gizemi yaratıyor anlamış değiliz'

"Bakanlığın böyle bir gizem yaratma huyu var. Salgının başından beri niye bu gizemi yaratıyor biz de anlamakta zorluk çekiyoruz. İster istemez biz sağlık emekçileri olarak bu süreci bilmek ve ona göre tedbirimizi almak durumundayız. Mesela delta varyantıyla ilgili net bilgi paylaşılırsa sağlık emekçileri de ona göre tedbirlerini alır. Mutlaka ve mutlaka açıklanması ve toplumun bilgilendirilmesi gerekiyor"

"Birçok ülke kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanırken veya kaldırmışken delta varyantı ile birlikte yeniden tedbirler almaya başladı. Türkiye'de ise Bakan Koca'nın 'delta plus varyantı görülen hastalar ayakta takip ediliyor, ağır geçirmiyor' açıklamaları 'Bu insanlar aramızda mı? Karantinada değil mi?' sorularını akıllara getirirken, bu duruma tedbirsizlik diyebilir miyiz?" sorusu üzerine Hüsnü Yıldırım şöyle dedi;

"Aynen öyle. Her insanda farklı farklı semptomlar gösteriyor. Bu açıdan da delta plus'ın hangi aşamada insanlara zarar vereceği konusunda da hep soru işareti var. DSÖ de bu konuda tam veri açıklamıyor. Bu konuda mutlaka bilgilendirme çalışması ve baştan beri söylediğimiz maske, mesafe, hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerekiyor. Bu sürecin tedbirlerinin kamuoyuyla net paylaşılması gerekiyor. Çünkü açılmayla birlikte toplumda 1.5 yılın verdiği dışarı çıkma isteği ve baskı unsuruyla birlikte alabildiğine bir serpilme olduğunu görüyoruz"

'Bu tedbirsizlik bize çok daha kötü sonuçlara mal olabilir'

"Bu tedbirsizlik bize çok daha kötü sonuçlara mal olabilir. Hükümetin süreci bu kadar hızlı açmasının nedeni turizm gelirlerinin geri çekilmesi, ekonominin çıkmaz içinde olmasından kaynaklı, toplumu bu şekilde bir serbestliğe sürükledi. Bu delta plus varyantı bizi sonbaharda tekrar sıkıntılı zamanlara döndürebilir. Salgının başına döndürmez umarım..."

'Yönetemiyorlar' dememizin gerekçesi bu

Şeffaflık vurgusu yapan Yıldırım, "Verileri mutlaka kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini tekrar üzerine basa basa söylemek gerekiyor. Aşılama konusunda da aynı şey geçerli" dedi. 

'Sağlık emekçilerinin de dinlendirilmesi gerekiyor'

Aşılamada sağlık emekçilerinin özverili çalışmasına da dikkat çeken Yıldırım, 'Personel yetersizliği var' dedi: 

"Aşılama süreçleri, şu anda sağlık emekçilerinin özverili çalışmalarıyla devam ediyor. Bu özveri bir yere kadar, bu insanlar tam 1.5 yıldır süreci yönetiyorlar bu anlamda bu arkadaşlarımızın da dinlendirilmesi ve çalışma ortamlarının düzenlenmesi gerekiyor. Çünkü personel yetersizliği var. Bu anlamda acil Sağlık Bakanlığı'nın personel desteğiyle bu süreci olabildiğince bertaraf etmesi ve ona göre de tedbirler alması gerekiyor"

 

Etiketler :