DBP'li Aydeniz'in fezlekesi ışık hızıyla Meclis'te

DBP'li Aydeniz'in fezlekesi ışık hızıyla Meclis'te
DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke, Meclis Başkanlığına ulaştı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un da fezelekeyi hiç bekletmeden Anayasa Adalet Komisyonu'na havale ettiği öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu'nca, 12 Haziran'da Kadıköy'deki gösteride polis memuruna yumruk attığı belirtilen Salihe Aydeniz hakkındaki fezleke tamamlandı.

Aydeniz, "polise mukavemet", "kamu görevlisine hakaret", "yaralama", "izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak" ile suçlandı. DBP Milletvekili Salihe Aydeniz hakkındaki fezleke Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından imzalanarak Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmişti.

Buradaki işlemin ardından yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke, TBMM'ye ulaştı.

Ne olmuştu?

12 Haziran'da Aralarında HDP ve DBP’nin de yer aldığı çok sayıda kişi Abdullah Öcalan'a yönelik görüş yasağına dikkat çekmek için Kadiköy'de toplanmış ancak polis yürüyüşe izin vermemişti.

Çıkan olaylarda (DBP) Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in bir polise yumruk attığı iddiası üzerine başsavcılık harekete geçti.

Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) 161/9. maddesine göre, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve bu yer ağır ceza mahkemesine aittir.” hükmü uyarınca soruşturma dosyasına yetkisizlik kararı verilmesi gerektiği ifade edildi. Dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Ankara'ya gelen dosya sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Soruşturma Bürosu tarafından ‘görevli polis memuruna mukavemet’ ve ‘izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşü’ suçlarından Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının düşürülmesi talebi ile hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığına gönderildi.

Adalet Bakanlığı Salihe Aydeniz hakkındaki fezlekeyi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından aynı gün imzalanarak Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

Erdoğan grup toplantısında 'Süratle dokunulmazlığının kaldırın' dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz için "Kadıköy'de işlenen rezaletin başrolünde yer alan sözde milletvekili, yanında yer alan milletvekillerinin geçmişte hangi karanlık niyetlere alet olduklarını iyi biliyoruz. Bu kadının dosyası çok kabarık. Kendisinden bu ihanetinin bedelinin hukuk önünde sorulmasının takipçisi olacağız. Süratle dokunulmazlığının kaldırıp bu türlerinin bu kutlu çatı altında yer almalarının mümkün olmadığını bizler ortaya koyuyoruz" demişti.